15.09.2020 | 23:49
Атанасов: Прокуратурата да започне проверка на данните, изнесени от „Шпигел“
Българската съдебна система и прокуратурата са подложени на изпитание

Публикацията в „Шпигел“ постави на изпитание главния прокурор Иван Гешев. Той трябва да разпореди образуване на досъдебно производство при тези данни, изнесени в публичното пространство“. Това коментира в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по ТV+ и TV1 съпредседателят на „Демократична България“ и председател на ДСБ Атанас Атанасов по повод разследването на вестник „Шпигел“ за причините за депортирането на турския гражданин Абдула Бююк.

Бююк, издирван от Анкара заради подозрения за връзки с организацията на проповедника Фетулах Гюлен, бе тихомълком предаден на турските власти през август 2016 г. по начин, който е критикуван от много места. Това стана без съдебен процес и без възможност той да се консултира с правен съветник или семейството си.

Сотир Цацаров, който по времето на депортирането на Бююк беше главен прокурор, вече отрече да има връзка с извеждането от страната на турския гражданин.Според Атанас Атанасов обаче „Цацаров се опитва да прехвърли отговорността, защото е изключително грамотен юрист и си дава сметка, че става въпрос за законен повод и достатъчно данни за образуване на досъдебно производство по първа глава от Наказателния кодекс, в която са описани престъпленията против републиката“. „Българската съдебна система и прокуратурата са подложени на изпитание. Сега трябва да видим ще се проведе ли обективно, всестранно и пълно разследване за престъпление по глава „Първа“ от Наказателния кодекс. Това е изключително гръмовен скандал“, каза още той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране