16.07.2015 | 0:04
Атина пламна, жестоки сблъсъци между полиция и демонстранти
Гръцкият парламент обсъжда третия спасителен пакет за Атина

Ожесточени сблъсъци между демонстранти и полиция избухнаха в Атина, където парламентът обсъжда пакета мерки за икономии.  Насилието избухна тази вечер в центъра на Атина, където парламентът обсъжда мерките за икономии, поискани от международните кредитори на страната в замяна на трета спасителна програма, съобщиха ДПА и Ройтерс.

Група демонстранти хвърлят запалителни бомби срещу полицаите, които отвръщат със сълзотворен газ. На площад “Синтагма” протестират срещу одобряването на мерките за икономии.

Ципрас се закани, че ще подаде оставка, ако гласуват срещу програмата за икономии.  Той поясни пред медии, че ще му бъде изключително трудно да се задържи на премиерския пост, ако не получи подкрепа, съобщи германският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung. От одобрението на готвените законодателни промени зависи дали ще бъде открит пътя за получаване на трети спасителен пакет за Атина. Решаващото гласуване трябва да се проведе тази вечер.

СИРИЗА има 149 депутати в 300-местния парламент, мнозинството от които се очаква да се придържат към линията на Ципрас. Проектозаконът също така има подкрепата на проевропейските опозиционни партии, които общо имат 106 места. За да бъдат одобрени реформите, са необходимите 151 гласа.

Членовете на централния комитет са подписали съответна петиция, като заявяват, че действията на европейските лидери са в разрез с интересите на гръцкия народ, предаде ТАСС. В документа, подписан от 109 от 201 членове на ЦК на партията, е посочено, че споразумението е било постигнато на фона на “заплахата от неминуема финансова стагнация”.

Според тях новата програма за помощ предвижда “унизителни процедури за контрол, които са деструктивни за страната и за народа”. Председателят на гръцкия парламент се обяви против пакета мерки за икономии

Председателката на гръцкия парламент Зои Констандопулу призова законодателния орган да не одобрява мерките за икономии, поискани от международните кредитори на страната в замяна на трета спасителна програма, съобщи кипърският в. “Сайпръс мейл”. “Този парламент не трябва да се включва в шантажа на кредиторите”, заяви Зои Констандопулу, виден член на лявото крило на СИРИЗА, в обръщение към депутатите преди ключовия вот по-късно днес.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране