02.02.2023 | 16:26
Австралия не си харесва краля, цепи се?
Банкнотата от 5 долара е единствената в страната, върху която все още е изобразен монарх, но това скоро ще се промени

Върху новата 5-доларова банкнота ще присъства изображение, посветено на местното коренно население в Австралия, вместо лика на британския монарх Чарлз Трети, съобщи днес Австралийската централна банка. Той ще бъде изобразен върху монетите, които сега са с портрета на покойната кралица Елизабет Втора.

Банкнотата от 5 долара е единствената в Австралия, върху която все още е изобразен монарх. Британският крал продължава да е държавен глава на Австралия, въпреки че понастоящем ролята му в голяма степен е символична. Подобно на много бивши британски колонии, в Австралия също тече дебат до каква степен страната трябва да запази конституционните си връзки с Великобритания.

Банката съобщи, че новата банкнота от 5 долара ще има различен дизайн, който ще замени лика на кралицата, починала миналата година. С този си ход централната банка иска да почете „културата и историята на първите австралийци“.

„От другата страна на банкнотата от 5 долара отново ще бъде изобразен австралийският парламент“, обяви банката в комюнике.

Министърът на финансите на Австралия Джим Чалмърс заяви: „Монархът все още ще е изобразен върху монетите, но банкнотата от 5 долара ще казва повече за историята и наследството на страната ни и за мен това е добра новина.

Банката планира да се консултира с представители на местното коренно население за дизайна на банкнотата от 5 долара, като се смята, че процесът ще отнеме няколко години.

Сегашната банкнота от 5 долара ще се емитира до въвеждането на новия дизайн и ще продължи да е законно платежно средство, дори когато новата банкнота бъде пусната в обращение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране