11.03.2015 | 13:25
Бъчварова оглави МВР, Вучков бе освободен
С подкрепата на ГЕРБ, АБВ, Реформаторския блок и БДЦ и след 3-часови дебати ведомството се сдоби с нов шеф
С подкрепата на ГЕРБ, АБВ, Реформаторския блок и БДЦ и след 3-часови дебати Румяна Бъчварова бе избрана за министър на вътрешните работи, на мястото на подалия оставка Веселин Вучков. Против гласуваха депутатите от „Атака”, ДПС и БСП. „За“ гласуваха 139 народни представители, „против” – 69 и „въздържал се” – 1.Премиерът Бойко Борисов представи на Народното събрание предложението за персонални промени в правителството. Вицепремиерът Бъчварова, освен начело на МВР, ще продължи да отговаря за коалиционната политика и държавната администрация. Досега вътрешното ведомство беше в ресора на друг заместник-министър председател – Меглена Кунева.
Вучков подаде оставка на заседанието на кабинета на 4 март и тя бе приета веднага от министър-председателя. На следващия ден в пленарната зала Бойко Борисов обяви своята нова номинация за поста – Румяна Бъчварова.“Реформата няма алтернатива, защото МВР е лицето на държавността. Сега влизам като политик, който има един мандат зад себе си. В рамките на този мандат съм натрупала доста опит, но може би едно от най-важните неща, които съм правила, е работата ми с Веселин Вучков по работата на ГЕРБ за политическата сигурност. Приех номинацията, защото знам, че в МВР политиката на ГЕРБ е добре обмислена, разработена и няма колебания за посоката“, заяви Бъчварова от парламентарната трибуна. „Не приемам обвинения, подозрения, защото много държа да има резултат“, допълни тя.

По време на дебатите бившият МВР шеф Цветан Цветанов подчерта, че не министърът е този, който управлява едно министерство, а законът.

„Не е шега, че е време жена да застане начело на МВР“, заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. „Това не е джендър баланс, това е скъсване с манталитетен модел. Много е важно за нас, че Бъчварова остава вицепремиер по административната реформа”, допълни лидерът на ДСБ. Кънев заяви, че от Реформаторския блок са подкрепяли Веселин Вучков и му благодарят за работата.

„Радан Кънев има навика да поздравява с разни песни премиера. Реформаторите да не вземат да поздравят Борисов с онази песен… как се казваше… „Покажи на тия хора как са мяташ“. Да не стане накрая, колеги реформатори, да гледате как министър Румяна Бъчварова само се мята.“ Това пък заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Георги Кадиев.

Левицата се обяви против номинацията на Румяна Бъчварова за вътрешен министър. Атанас Мерджанов настоя да се кажат истинските причини за оставката на досегашния титуляр Веселин Вучков, който напускал в неподходящ момент. Оттеглянето му, според левицата, е в резултат на натиск – вътре в управляващата коалиция и отвън, в същото време „левите“ поставиха под съмнение дали вицепремиерът Бъчварова ще се справи начело на вътрешното ведомство, не защото оспорват личните й качества, а защото нямало да й бъде разрешено.

Според БСП номинацията на Бъчварова е продукт на някакво надхитряне да се задуши реформаторската страст за власт. „В същото време патриотите като че ли свикнаха никой да не ги пита за нищо, а АБВ – докато се стигне до гласуване, кой знае какво ще се случи“, описа отношенията в управляващата коалиция Мерджанов, според оценката на социалистите. БСП подозират, че на практика решенията в МВР ще са на премиера, затова предлагат Бойко Борисов да стане и вътрешен министър, а не да се „крие зад гърба на своя вицепремиер“.

„Основният въпрос не се свежда до това кой министър си отива, а защо си отива министър Веселин Вучков и в името на какви политики Румяна Бъчварова ще бъде избрана“. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан при дебатите. Той поясни, че няма да коментира предложението на Бъчварова от гледна точка на социологическия й опит, правейки аналог с изказванията на премиера, че филолог не може да ръководи спорта. Лидерът на ДПС призова за истински разговор за състоянието на националната сигурност. „Ще гласуваме против избирането на Румяна Бъчварова, аргументите ни не са свързани само с това, че ДПС е опозиционна партия”, предупреди лидерът на ДПС.

От АБВ изразиха оптимизъм по повод на предложената от премиера кандидатура на Румяна Бъчварова. Надяваме се, че в нейно лице ще припознаем човек, който ще прояви необходимата твърдост и последователност в управлението на ведомството, ще бъде добър балансьор между всички заинтересовани страни и ще съумее в тези трудни времена за държавата ни, да постигне високи резултати по линия на превенция и разкриваемост на престъпността, заяви депутатът Светослав Белмезов от парламентарната трибуна.

Волен Сидеров определи МВР като политически инструмент и изрази увереността си, че нещата няма да се променят при Румяна Бъчварова. Според лидера на „Атака” било редно тя да каже какви са вижданията й за МВР и едва тогава да има дебат, а е станало обратното. „Тук се изявиха хора, които заявиха, че ще я подкрепят, но неясно защо. Най-доброто качество, което чухме за нея е, че била жена. Това е безспорно, не знаем дали е достатъчно“, каза Сидеров.

До края на тази седмица ще бъде избран нов главен секретар на МВР, а до края на другата седмица – нов шеф на ДАНС. Това обеща премиерът Бойко Борисов в реч от трибуната на Народното събрание след края на дискусията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране