19.11.2021 | 20:35
Байдън влиза в болница и дава властта в САЩ на Камала Харис
За първи път жена ще ръководи страната, макар и за кратко, докато президентът бъде подложен на колоноскопия

Джо Байдън ще предаде временно пълномощията си на вицепрезидента Камала Харис, докато се намира под упойка в болница, заяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

Това ще бъде първият случай от встъпването на Байдън на власт, когато той ще предаде пълномощията си на Харис. И също така за първи път в историята жена, макар и за не много голям срок, ще съсредоточи в ръцете си властта в САЩ.

Джен Псаки заяви, че Байдън, който утре ще навърши 79 г., ще постъпи в медицинския център „Уолтър Рийд“ за медицински прегледи, където ще му бъде направена планова колоноскопия.

„Както и в случая с президента Джордж Буш през 2002 и 2007 г. и според процедурите в конституцията на САЩ, президентът Байдън ще предаде властта на вицепрезидента за кратък промеждутък от време, докато се намира под анестезия“, се казва в писменото изявление на Псаки.

Говорителката на Белия дом съобщи също така, че във втората половина на днешния ден (американско време) администрацията ще публикува отчет за здравословното състояние на Байдън въз основа на изследванията. Докато той е в болницата, Камала Харис (57 г.) ще работи в своя офис в Западното крило на Белия дом.

Наскоро телевизия CNN, позовавайки се на свои източници, съобщи, че вицепрезидентът се оплаква от ограничаване на пълномощията ѝ и, че ѝ се дават умишлено задачи, които не отговарят на нейната компетенция, което няма да ѝ позволи да се заяви като претендент за президентския пост в бъдеще. Белият дом опроверга съобщенията за нарастващо напрежение между Байдън и Харис.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране