29.03.2023 | 21:30
Българин е сред задържаните за подготвяни терористични атаки в Белгия
Арестуваните били свързани с джихадисти от групировката "Ислямска държава"

Българин е сред седемте задържани за подготвян атентат в Белгия, съобщават местни медии, цитирани от БТА. Изданията се позовават на изявление на федералната прокуратура.

Петима от заподозрените са белгийци, а седмият е турчин. Задържаните са обвинени в участие в дейността на терористична група, а петима от тях – за подготовка на терористичен удар.

Ден по-рано бе обявено, че сегашните арести са в рамките на две разследвания заради подозрения за готвен „терористичен атентат“. Според съдебен източник на Франс прес задържаните са „много млади радикализирани“ членове на джихадисткото движение.

До момента няма яснота за потенциалните мишени на атентатите. И в двата случая става дума за подготвяни атентати, свързани помежду си, уточни прокуратурата.

Полицията е извършила обиски в Антверпен, Дьорне и Ойпен и извършила арести. Според властите поне двама от задържаните при тази операция са заподозрени за участие в организирането на терористичен акт с огнестрелно оръжие. Има арестувани и в брюкселските квартали Завентем, Моленбек и Схарбек. За тях също се смята, че са готвели терористичен акт.

Засега властите няма да вдигат нивото на заплаха от тероризъм в Белгия, защото смятат, че ситуацията в този момент е под контрол, но внимателно следят събитията.

По-рано медиите отбелязаха, че задържаните са свързани с джихадисти от групировката „Ислямска държава“. Същата групировка пое отговорност за атентатите в Брюксел от 22 март 2016 г. Преди седем години Белгия бе атакувана от групировката „Ислямска държава“ и в момента тече процес срещу десет заподозрени в тази връзка. При тези нападения загинаха 32 души, а над 340 бяха ранени.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране