07.08.2019 | 16:43
Българин с впечатляващо постижение: Финишира в най-дългото състезание в света
44-годишният Тодор Димитров пробяга 5000 километра за 51 дни и 17 часа

Тодор Димитров – Ел Капитан, с гордост развя българското знаме в Ню Йорк след невероятно постижение, влизайки в историята. Опитният ултрамаратонец завърши най-дългото състезание в света „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“ (близо 5000 километра!) за 51 дни, 17 часа, 8 минути и 38 секунди. Димитров стана един от 44-те бегачи, завършили състезанието през 20-годишната му история, и се класира на 40-то място.

Само 6 дни преди края 44-годишният Тодор беше на място, на което никой бегач не желае да бъде на този етап от състезанието. Преподавателят във Военната академия в София имаше изоставане от 32 мили или 51,5 км, но ето че влезе в надпревара с времето и волята и успя да пробяга разстоянието от почти 5000 км!

В едно от последните си интервюта Тодор казва „Когато приключа, се надявам да осъзная всичко, което се е случило.”. Очакваме го да се завърне на родината на 12 август, за да разкаже за подвига да бъде 44-ият в света, успял да изтича състезанието – едно доказателство за удивителната природа на човека, за неговия неограничен потенциал.

В своята реч зам. директорът на състезанието Сахишну Шчезиул поздравява Тодор Димитров с думите: „От името на Шри Чинмой маратон тим, на твоите почитатели от цял свят и особено от България, сърдечно те поздравяваме. Благодарим ти, че дойде и ни дари с присъствието си в това състезание и ти пожелаваме още много успехи.“

Тодор Димитров е вторият българин, изправил се пред този подвиг. Цветан Цеков – Шопан е успял да покрие дистанцията три пъти от осем опита – през 2005, 2006 и 2018 година, 3100 мили (4988.96 км) – с най-добър резултат от 50 дни 13 часа 48 минути (2006 г.), което е национален рекорд.

Състезанието „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“ се определя като една от най-трудните, биологично невъзможни прояви за издръжливост. Външните предизвикателства, пред които се изправят бегачите са, че те бягат в кръг в продължение на 52 дни без прекъсване, износват повече от 15 чифта маратонки и бягат повече от два маратона на ден (60 мили или 97 км), обикалят трасето (тротоарът около едно училище и няколко игрални площадки в Куийнс, Ню Йорк) повече от 5600 пъти. Бегачите се хранят докато бягат, почиват минимално и прекарват възможно най-много време на трасето. Състезанието се провежда в месеците юли и август, от 23 години насам. Бегачите са изложени освен на огромното натоварване, също и на най-горещите дни от годината, изпепеляващото слънце, както и летните бури, които не са рядкост.

„Премина през всички кръгове на ада, включително остри болки от салмонела за три дни. Спеше по максимум 4 часа на ден за всички 51 дни! Тичаше всеки ден от 6:00 часа сутринта до 00:59 ч. вечер, като за целия ден имаше само 15 минути почивка. Той е седмият човек, завършил цялата дистанция за тази година. Браво! Поклон и респект!“, написа във „Фейсбук“ един от българите, живеещи в Ню Йорк и подкрепяли отблизо Тодор Димитров.

„Велико постижение! Ел Капитан за пореден път доказа на какво е способен. И само да добавя, че след финала е бягал още 11 км, за да ги закръгли на 5000“, разказа един от най-близките му – Вихрен Иванов, който също е ултрамаратонец.

Основателят на състезанието Шри Чинмой казва: „Ако живеем в сърцето, невъзможното не съществува” и „Ние всички сме наистина неограничени, ако само се осмелим да предизвикаме възможностите си и имаме вяра”.

Повече за състезанието „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“

Състезанието „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“ (3100 мили се равнява на почти 5000 км) е най-дългото сертифицирано многодневно бягане в света, което се провежда всяка година в рамките на 52 дни в Ню Йорк от 1997 година насам. Всеки участник трябва да изминава средно по 96 км на ден. Малцина се решават да приемат това привидно непреодолимо предизвикателство, а още по-малко са тези, които успяват да го завършат. Тук духът, материята и психиката се състезават помежду си. По време на маратона участниците срещат много трудности: да преодолеят травмите, които са неизбежни, психиката, която безспорно трябва да е силна, и духът, който е най-важният играч и може да крепи бегача до края на трасето.

Кой е Тодор Димитров?

Тодор Димитров, известен с прякора Ел Капитан, a вече и Ел Великан, е завършил множество ултрамаратони в Европа, Азия и Америка, включително три шестдневни ултрамаратона, пет 24-и бягания, обиколката на Мон Блан (UTMB), както и маратон в Кабул (Афганистан). Бивш национален рекордьор в бягането на 6 дни с пробягани 707 км, в момента втори в класацията.

За състезанието „3100 мили: Себенадминаване“:

До момента по-малко от 50 души успявали да стигнат до финала на състезанието. То се провежда всяка година между юли и август в Куинс, Ню Йорк (най-горещите месеци в годината). Всеки бегач трябва да изминава повече от два маратона между 6:00 и 24:00 ч. Рекордът за разстоянието е 40 дни, 9 часа, 6 минути, поставен през 2105 г. от Ашприхатал Алто (Финландия). Националният рекорд на България е 50 дни, 13 часа, 48 минути и 57 секунди и е поставен от Шопан (Цветан Цеков; 2006 година).

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране