22.03.2023 | 18:16
Българинът масово се лекува в Турция, у нас е с 30% по-скъпо
Преглед без направление при професор достига 700 лв., лазерна корекция на око вече е 3000 лв.

Българинът не ходи в Турция само на почивка и пазар, а вече по-често отскача до югоизточната ни съседка и за лечение, колкото и неприятно да е това. Там извършват от козметични до много тежки операции. Освен че специалистите са добри, обслужването е уникално, не на последно място по важност е и фактът, че там е… доста по-евтино, отколкото в България.

Оказа се, че у нас с до 30% са поскъпнали здравните услуги, като най-големи са увеличенията в очните клиники и при прегледите без направления при професори и доценти. Причината е в поскъпналите консумативи, наеми и медицински изделия, които здравната каса не плаща.

Най-евтиният платен преглед у нас при лекар вече е 50 лева, а при професор без направление цената стига до 700 лева. Лазерните корекции на зрението, за които преди година се плащаха по 1500-2000 лв. на око, вече са по 3000 лв. Разбира се, в Турция те са в пъти по-евтини, като включват настаняване, престой, посрещане, разходки из града, храна, оперативна намеса, а цената включва това и за придружител, особено когато става дума за очна интервенция.

Поскъпването на живота в България е с 16%, в здравеопазването за момента се свежда до 8-9%, но за сметка на това заплатите почти не са мръднали. Това е причината много българи предпочитат да търсят здравни услуги в чужбина.

За миналата година българите са пациенти №1 в Турция. Това достатъчно говори какво се случва с нашето здравеопазване. Болни продават земи, апартаменти, за да заминат. Големият ни проблем е лошото ни здравеопазване и още по-лошата му организация.

„Парите, които отделяме за здраве, не са много, но и не се разпределят правилно“, категорични са медици.

Директорите на няколко държавни болници в София признаха, че има поскъпване на определени медицински изделия, повечето от които не се плащат по здравна каса. Никой не води статистика на какви цени се доставят медицинските изделия на болниците.

За съжаление няма ценова регулация. Има практика, при която болницата регистрира свой търговец на едро. Той купува медицинското изделие, примерно на цена 20 лв. от друг търговец на едро, и го продава на собствената си болница на цена от 100 лв., формирайки печалба от 80 лв., която… не постъпва в болницата.

Очаква се увеличение и на цените и на стоматологичните услуги. От началото на годината и личните лекари напъват за вдигане на потребителската такса на 8 лв.

В Бургас, Варна и Пловдив (умишлено са изклюва София от статистиката) цените на прегледите са вдигнати при пулмолози и кардиолози. Платен прием под 60 лева в здравно заведение в града вече няма. При посещение на пулмолог цената е 60 лева. При кардиолозите преди година имаше платени прегледи и по 40 лева. Сега те се движат от 50 до 80 лева, но с включена ехокардиография. Рязък скок на платените прегледи при специалист се отчита във Варна от началото на тази година.

Цените са с над 20% нагоре, твърдят пациенти.

В момента визита при специалист в доболничната помощ варира от 60 до 75 лв. при 35-50 лв. преди няколко месеца. За доцент таксата е поне 100 лв., за професор тръгва от 120 лв. Още повече са поскъпнали редица консумативи, които пациентът доплаща при операция. Най-евтините лещи, които се поставят при операции на катаракта, например, са скочили от 600 до 1000 лв. за брой. Точно два пъти е поскъпнала масово и таксата при личните лекари за издаване на медицинско за шофьорска книжка за категория “Б”. Миналата година повечето джипита вземаха по 25-30 лв., а сега почти навсякъде се искат по 50 лв.

Единиците, които са запазили старите цени, твърдят, че ще ги променят, тъй като коридорите им се пълнят с чужди пациенти, привлечени от евтинията за медицински. Раждането във варненските болници е 500 лв., ако е нормално. Ако се налага епидурална или спинална упойка, се добавят 300 лв., а изборът на екип варира от 500 до 1000 лв. Ако изберете час за раждане, трябва да платите 150 лв.

Толкова струва и присъствието на бъдещия баща по време на раждането. С 10% са поскъпнали ражданията във Велико Търново още от август, миналата година, а причината били по-високите цени на консумативите. Нормалното раждане в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново струва 1450 лева.

Според ценоразписа на областната болница за раждане чрез цезарово сечение се плаща 1000 лева. За грижи за здраво новородено дете цената е 600 лева. За избор на екип за нормално раждане се заплащат 850 лева, а при избор на акушерка за нормално раждане – 120 лева. Избор на лекар за епидурална анестезия коства 170 лева. Цената на нормалното раждане в болницата в Горна Оряховица е 450 лева. Ако бъдещата майка ще ражда със секцио, трябва да плати 450 лева.

Цената при избор на родилен екип е 350 лева. За преглед при специалист, без направление цената в Шумен вместо доскорошните 35 лв. вече е поне 40 лева, а по-често 50 лева. По-малко се плаща за вторичен преглед. Само за устна консултация и съвет, може да се мине и с 20 лева. В града има изявени и предпочитани специалисти, които принципно не работят със здравната каса и при тях прегледите са на цена 80 лв.

Тарифата за поставяне на често търсената услуга – мускулна инжекция, още от есента на миналата година е поне 5 лева. Между 30 и 70 лева струват прегледите при специалист в Благоевград, ако пациентът е без направление от личния лекар, показа проверка. Най-ниски са цените – 30 лева в кабинетите на специалистите, но ако трябва да посетиш същия специалист, но в частна клиника, то цената вече скача и стига до 50 или 70 лева.

Поскъпването е с около 5 до 10 лева на преглед. Медиците казват, че има сериозно увеличение на разходите им, затова и са завишили цените. Скочили са сметките за ток, защото медицинските центрове плащат по фирмени цени. Повишени са наемите, както и цените на доставчиците на софтуерни услуги. Цената на раждането е 900 лева, преди година тя беше между 600 до 800 лева.

Източник: Труд

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране