03.11.2022 | 15:43
България изпраща оръжия на Украйна
Против гласуваха единствено 49 парламентаристи от БСП и "Възраждане".

Парламентът одобри страната ни да предостави военна помощ на Украйна. Решение, което подкрепя такава мярка, беше одобрено вчера на общо заседание на парламентарните комисии по външна политика и по отбрана, и днес, след близо 4-часово обсъждане, беше прието и в пленарната зала. Подкрепиха го 175 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП, ДПС, ДБ и БВ. Против гласуваха единствено 49 парламентаристи от БСП и „Възраждане“.

Решението не означава, че автоматично българската държава ще изпрати оръжие на украинската армия. С него всъщност се възлага на Министерския съвет да изработи проект на решение за военната и военно-техническата помощ, която България да окаже на Украйна, „съобразно българските възможности“, както пише в текста. На правителството се дава срок за това от един месец. Втората задача на изпълнителната власт е да организира „в кратък срок“ подписването на споразумения за предоставяне на необходимото военно оборудване – отново като се „отчитат българските възможности“.

Министерският съвет също ще трябва да проведе и преговори с нашите съюзници в НАТО, за да ни предоставят военна техника и така „ускорено“ да се освободим от остарялото съветско въоръжение. В допълнение към всичко това, Народното събрание иска от правителството да предложи пакет от мерки, с които България да участва във възстановяването на Украйна, както и да подкрепим делата, които Киев води срещу Москва в Европейския съд за правата на човека и в Международния съд на ООН.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Ибрикчиите на България са гласували,ще покажат ако имат тапки да отидат и те доброволци,така ще се изчисти помията от държавата ни не политици а мижитурки ог@зващи се на всеки господар от вън.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране