22.04.2015 | 21:34
България може да осъди „Газпром“ за милиони
Руският енергиен гигант може да се раздели с до 10% от годишния си оборот заради злоупотреби в ЕС

Ако обвинението за злоупотреба с монопол се докаже, България също може да заведе дела срещу „Газпром” за надвзети суми. Според експерти това може да стане със задна дата за последните 3 години.

Според Брюксел, „Газпром” е злоупотребявал с господстващо положение като е продавал по-скъпо синьото гориво в няколко държави сред които и България, без реално да има оправдани по-високи разходи за доставка.

Ако тезата на ЕК се докаже, компанията е заплашена от огромни глоби, които може да стигнат до 10% от годишния оборот на Газпром. Все пак анализаторите очакват по-малка, но също огромна глоба от около 5 милиарда долара.  Газпром разполага с 12 седмици за да отговори на обвиненията за злоупотреба с монопол.

Ако се докаже, че България е плаща по-скъп природен газ, без да има пазарно обяснение – страната ни може да заведе дело и да си поиска обратно парите, с които е била ощетена и то със задна дата от 2012 г.

„Като имаме предвид какви са обемите, които купуваме от Газпром за тези години, това ще бъде една значителна сума, която ще стабилизира „Булгаргаз” финансово”, коментира енергийният експерт и бивш посланик в Москва Илиян Василев.

Според Василев заплахата „Южен поток” да заобиколи България през Турция и Гърция прилича на ситуация в шаха, когато играчът няма полезен ход. Българската страна е скептична за алтернативното трасе. Въпреки шумните срещи на Путин с Ердоган и Ципрас.

„На мен ми е трудно на първо място да намеря икономическа логика… Освен да бъде заобиколена България. Единственото, на което България държи, е да се спазват едни и същи правила в целия ЕС”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Междувременно на среща в София, гръцкият енергиен министър заяви, че ако се стигне до алтернативно трасе на „Южен поток” от Турция през Гърция – то ще трябва да отговори на антимонополните изисквания на Евросъюза – т.е. през България или не, „Газпром” ще трябва да се откаже от монопола върху тръбата.

Атина вярва, че трасето може да мине през тях и това да се приеме от Брюксел. „Газопроводът на гръцка територия, ако разбира се има споразумение с Русия, ще бъде изграден с пълното спазване на общностното законодателство и Третия енергиен пакет”, подчерта Панайотис Лафазанис. В София днес обсъждаха строителството на директна газова връзка между Румъния, България и Гърция, по която да тече също газ от Грузия или Азербайджан.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране