10.08.2016 | 20:15
България предаде на Турция Абдуллах Бююк
Той е отведен в дирекцията на полицията в Одрин

Обвиненият за връзки с групировката ФЕТО на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен бизнесмен Абдуллах Бююк днес бе предаден на властите в Турция. За предаването на турските власти на бизнесмена, свързан с Гюлен, съобщават и няколко турски медии с кратко съобщение, което не съдържа подробности. Става ясно само, че екстрадицията на Бююк е направена на ГКПП Капитан Андреево – Капъ куле днес. Вестник “Стар“ уточнява, че българските сили за сигурност са го предали на турските гранични власти при Капъ куле, след което той е отведен в дирекцията на полицията в Одрин.

Бююк бе в България още от септември м.г., той поиска политическо убежище у нас, но след последното настояване на Анкара то му е отказано. Външният министър Мевлют Чавушоглу по-рано днес анонсира, че екстрадицията на „предателя“ предстои, без да уточни кога.

Искането на Турция за екстрадиция на Бююк бе отказано още преди няколко месеца, но сега го връщаме с основанието, че разрешението му за пребиваване в България е изтекло.  Турция бе поискала през февруари екстрадирането на 43-годишния Абдуллах Бююк, който миналата година пристига в България с намерението да прехвърли тук целия си бизнес, тъй като е преследван политически в родината си. Той не крие принадлежността си към движението “Хизмет” на Гюлен. В Турция Бююк се е занимавал с продажба на интернет домейни и хостинг. През март Софийският апелативен съд отхвърля искането за екстрадиция. От началото на годината южната ни съседка е отправила четири искания за екстрадиция и по всички тях българският съд се е произнесъл окончателно.

“От 28 юни досега няма постъпило искане за екстрадиция от Република Турция за който и да е неин гражданин”, заяви на 1 август министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Тогава на митинг в Анталия турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу изненадващо обяви, че ще прати делегация в България, която да върне в Турция избягал гюленист.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране