17.06.2015 | 0:01
България се прости с Борис Годжунов
Той беше символ на надеждата, но своята собствена загуби приживе

България се сбогува с големия естраден певец Борис Гуджунов. На поклонението в централните софийски гробища последно „сбогом“ казаха роднини, колеги и приятели на музиканта.

На 74-годишна възраст в нощта срещу неделя от този свят си отиде Борис Гуджунов. В края на миналия месец той посрещна рождения си ден в болница в тежко състояние.

Гуджунов открито споделяше своите болки и мъки и факта, че политиците не направиха нищо за културата през последния четвърт век. Борис Гуджунов не доживя да вземе високата пенсия от 700 лева за заслуги в областта на културата, която му бе обещана от държавата. Последните години от живота си живя в мизерия и бедност, със социална пенсия за инвалидност от 220 лева, в лошо здравословно състояние.

Борис Гуджунов е един от най-популярните български естрадни изпълнители през 60-те и началото на 70-те. През 1998 г. получава Голямата награда „Златният Орфей“ за цялостното си творчество. През 2009-а негови колеги организираха бенефис в зала 1 на НДК. През 2012 година пък имаше изложба с плакати от „Златният Орфей“, като приходите бяха за Гуджунов.

По тъжна ирония на съдбата „Надежда“ е една от най-красивите песни на Борис Гуджунов. Той беше символ на надеждата, но своята собствена загуби приживе.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране