25.08.2022 | 12:18
„България ще плати над 1 млрд. долара на „Газпром“ при арбитраж“
Ние ще платим даже това, което не сме взели

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обяви, че очаква България да бъде осъдена от „Газпром експорт“ при предполагаемо арбитражно дело заради отказа на държавната компания „Булгаргаз“ да плаща по схемата с рублите след април 2022 г. В ефира на Нова телевизия той подчерта, че по негови изчисления, ако това стане страната ни може да се наложи да плати 1 млрд. долара. 

Ние ще платим даже това, което не сме взели. Така или иначе ще се стигне до арбитраж, най-вероятно. Аз си спомням преди доста време един финансов министър щеше да нашляпа руската страна, а ние си платихме реактори и какво ли още не. Пак ще стигнем до арбитраж и тогава ще видим какво е. Най-вероятно ще платим над 1 млрд. долара“, заяви Стоянов.

Не стана ясно обаче на базата на какви доказателства Стоянов се позовава на тази информация, как е изчислил въпросните загуби и защо смята, че страната ни ще загуби делото, въпреки че „Газпром“ едностранното прекрати доставките на газ по сключения вече договор.

По думите му служебното правителство не е поело курс към Москва, обявявайки за „неизбежни“ разговорите с „Газпром“, а към обикновения човек. „Топлината няма цвят, няма политически пристрастия. Всяко едно семейство се нуждае от топлина. Диверсификацията не означава зависимост от един или друг. Да се възползваме от трите възможни канала, които съществуват към момента е добро решение“, отбеляза той.

В армията никога не е имало хаос 

Относно състоянието на българската армия, военният министър посочи, че там никога не е имало хаос. Колегите преди нас бяха напреднали доста по отношение на модернизацията. Естествено оставиха ни някакво „наследство“, с което да се справим“, каза той.

По думите му предното ръководство е направило проверка на договора за новите изтребители F-16.

За нас остана да подготвим проект за инвестиционен разход. След това трябва да мине през Министерски съвет и Народното събрание. Ако това не се случи през октомври, тогава офертата ще бъде върната обратно и ще имаме ново забавяне. Ресурсът, с който разполагаме не е достатъчен. На 29 и 30 август ще се срещна с полския министър на отбраната. На 7 септември  зам.-министърът на отбраната заминава за Полша. Надявам се да постигнем съгласие и да вземем тези 6 двигатели, които вече се ремонтирани, за да може да се води регулярна летателна дейност“, изтъкна Стоянов.

Той повтори и тезата на президента Румен Радев, че България предоставя оръжия на Украйна през трети страни. Думите му обаче отново не бяха подкрепени с конкретни доказателства.

***

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране