22.06.2021 | 17:34
България засега спира Северна Македония за ЕС
Нито София, нито Скопие за готови за отстъпки

България потвърди позицията си, че Северна Македония не може да започне преговори за членство в Европейския съюз (ЕС) и по време на днешния съвет “Общи въпроси“ в Люксембург.

“България остава отворена за конструктивен диалог с предстоящото словенско председателство на Съвета на Европейския съюз за намиране на взаимно приемливи решения“, съобщиха от Външно министерство.

Скопие се надява да се стигне до решение в рамките на годината, но засега нито България, нито Северна Македония, показват, че са готови на отстъпки.

На заседанието в Люксембург участва зам.-външният министър Румен Александров. Той съобщи, че продължават проучвателните консултации със Скопие в изпълнение на договора за приятелство и добросъседство.

Двете държави работят по пътна карта за изпълнението на договора. Българската страна настоява за гаранции, че македонците ще изпълняват договора за добросъседство от 2017 година, като се опитва да изведе контрола му на европейско ниво. Страни-членки на ЕС обаче не приемат този подход, тъй като не желаят двустранни проблеми да се решават на европейско ниво.

Досега Скопие така и не предприе реални стъпки в отговор на българските изисквания и не се знае какви са новите му предложения.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране