03.02.2021 | 17:52
Българка с номинация за „Златен глобус“
Мария Бакалова е номинирана за главна женска роля в мюзикъл/комедия

За пръв път в историята българска актриса е номинирана за престижната американска награда „Златен глобус“. Мария Бакалова, която е само на 24 години, играе дъщерята на Борат Сагдиев във втория филм на Саша Барън Коен за казахстанския журналист.

Бакалова е номинирана за главна женска роля в мюзикъл/комедия и ще се конкурира с Кейт Хъдсън (Music), Мишел Пфайфър (French Exit), Розамунд Пайк (I Care A Lot) и Ана Тейлър-Джой (Emma).

Българската актриса се превъплъщава в ролята на Тутар Сагдиев – 15-годишната дъщеря на Борат. Тя се представя за журналистка, работеща в телевизия, и прави интервю с Рудолф Джулиани – бивш кмет на Ню Йорк и адвокат на американския президент Доналд Тръмп. Интервюто се провежда в хотелската му стая, където двамата пият шотландско уиски. Джулиани хвали Тръмп за бързите му действия, спасили милиони американци от коронавируса. Шегува се с младото момиче и че не страхува да изяде прилеп пред нея. Дали под въздействието на алкохола или по друга причина, но на моменти журналистката сякаш флиртува с Джулиани и свободно го потупва по коляното.

След като интервюто приключва, Тутар води Джулиани до спалнята му. Той иска телефона и адреса й. После го виждаме как се е излегнал на леглото и сякаш посяга да си разкопчае панталона в присъствието на журналистката. Но сцената, заснета от скритите камери в хотелската стая, е прекъсната от влизането на Борат в стаята, който е възмутен какво прави Джулиани с малолетната му дъщеря. „Вземи мен вместо нея“ – крещи Борат на адвоката. Джулиани е смаян от вида на Борат, когото едва много по-късно разпознава – пред себе си вижда транссексуален мъж с розови бикини и с дантела.

След представянето на филма, Саша Барън Коен не пестеше суперлативи за представянето на 24-годишната българска актриса във филма: „Бакалова е невероятна актриса. По време на кастинга интервюирахме 600 млади жени от цял свят и тя се представи бляскаво. Тя е една от най-смелите актриси в историята на киното“ – не скри възторга си Саша Коен.

Българката получи наградата за най-добра поддържаща женска роля от Националния съвет на кинокритиците в Съединените щати.

Тя е родена е на 4 юни 1996 г. в Бургас. На 6 години започва да ходи на уроци по пеене и флейта. Учи в Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“, където завършва актьорско майсторство за драматичен театър. През 2019 г. се дипломира в Националната академия за театрално и филмово изкуство в София. Участва в няколко български филма, сред които по-известните са: „XIIа“ на режисьора Магдалена Ралчева, излязъл през 2017 г., в „Трансгресия“ (2018) на Вал Тодоров, в „Бащата“ (2019) на Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Снима се и в „Като за последно” на режисьора Ивайло Пенчев, чиято премиера премина изключително успешно през август 2020 г. на фестивала „Любовта е лудост“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране