20.09.2024 | 11:25
Българска калинка* ще спасява с иновации Европа – какви смешки ражда бюрокрацията
Борисов не харесва българи с образование от чужбина, не ги издига в партията си, предпочита да се огради като петел в кокошарник с верните си жени ПКП-та, калинки, теменужки

На финансиста Марио Драги, бивш шеф на Европейската централна банка, бивш премиер на Италия, беше възложено от Европейската комисия да направи анализ на икономиката на Европа. Драги описа плашеща картина на изоставането от САЩ и Китай. Препоръчва инвестиции от 800 млрд. евро, за да остане Европа въобще в сферата на новите технологии и развитието.

Според доклада на Драги на първо място Европа трябва да наваксва с иновациите.  Изглежда новата стара председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен го чу и прие насериозно. И веднага предложи за еврокомисар по иновациите българската калинка* Екатерина Захариева. Нещата трябва да бъдат казвани с истинските им имена.

Такива шеги си прави бюрокрацията. Помни ли някой как Урсула фон дер Лайен дойде в Пловдив на предизборно мероприятие на ГЕРБ, застана там до Борисов и помаха на цяла България в новините. Урсула даде едно рамо на ГЕРБ, да й дадат пък те едно рамо в европарламента да я преизберат. А у нас някои си късат ризите как ПП-ДБ перяли Борисов.

Ама Урсула пере най-добре…

И после, естествено, тя ще назначи еврокомисар от ГЕРБ. Когото предложат от ГЕРБ – него. ГЕРБ предлага Захариева, която е завършила право в Пловдив и има безценен опит като чиновничка в министерства. След това стига върха с асансьора на Борисов – вицепремиер, външен министър и министър по правосъдната реформа. Ще се запомни с блестящия си стил и модна линия като външен министър. Питат я журналисти – „За какво дойде Меркел в България?“ „Да се види с Борисов“, отговори тя компетентно.

Специализирала е само в сферата на правото и законодателството. Сега обаче ще поеме иновациите на ЕС и ще навакса изоставането от САЩ и Китай. Те с Урсула ги разбират тия работи.

За еврокомисар България може и трябва да предложи човек завършил на Запад, и то не къде да е, а в престижен университет. Да е работил в западни институции, банки, организации. Има такива българи, българска диаспора се пръсна по света. Има и такива, завърнали се в България. Вместо това Борисов предлага поредната си калинка. Той не харесва такива с образование от чужбина, не ги издига в партията си, предпочита да се огради като петел в кокошарник с верните си жени ПКП-та, калинки, теменужки. И всеки завършил на Запад е нарочен. Разчитаме на местното образование и собствените си специалисти по далавери и кражби от фондове.

Докладът на Марио Драги се прие сериозно в отделни страни в Западна Европа, а на такива като нас им мина край ушите. Една от опасните тенденции е, че в Европа има все по-малко производства. И от България в момента се изнасят в други страни няколко завода. Рекордният спад на преки чужди инвестиции беше при управлението на Борисов, когато слязоха до няколкостотин милиона евро годишно. При омразната тройна коалиция бяха стигнали рекорд 7 млрд. евро годишно. Когато Борисов загуби монополната си власт след 2021 г., започна известно икономическо оживление. Рекетьорската му хватка отслабна. Но кризата след поредица избори се проявява във всякакви направления.

Сега партиите се карат за законодателни поправки, за да получим траншове от плана за възстановяване и развитие. И най-вероятно ще изпуснем пари заради котерийни политически борби.

В цяла Европа има криза на традиционните партии и се надигат крайнодесни. Една от причините за евроскептицизма са неадекватни назначения в ЕК. Такъв е и изборът и на Урсула фон дер Лайен. Тя ще бъде непрекъснат евроскептичен дразнител още 5 години. И нейните назначения като това на Захариева (ако мине през изпита в европарламента) само ще усилват антиевропейските настроения.

В сегашната политическа конюнктура обществото у нас се люшка в антиевропейски настроения, но ще научи по трудния начин, че ЕС е единственото спасение за България. Със или без Урсула фон дер Лайен.

– –

* Калинка става нарицателно наименование за некомпетентни и необразовани кадри, които лансира Борисов при първия си мандат като премиер и след това. Тогава той назначи за шеф на фонд „Земеделие“ да управлява 1 млрд. лева 28-годишната Калина Илиева, дъщеря на шефа на столичната пожарна, бивш шеф на Борисов.  Оказа се, че Калина Илиева е представила фалшива диплома от Германия и измамата е разкрита чрез въпрос към университета в Берлин.

Иван Бакалов

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране