09.06.2021 | 11:12
Български изтребител МиГ 29 падна в Черно море
Върви операция по издирване на пилота и на машината

Изтребител на ВВС падна в открито море край Шабла след инцидент при учебни стрелби тази нощ. Предприета бе масирана спасителна операция за издирване на машината и пилота.

„При изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.“, съобщават от военното министерство. Веднага е започнала операция по търсене и спасяване, която продължава и в момента. В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили. Към 10 ч. е намерена спасителна жилетка на пилота на падналия изтребител, твърди БГНЕС.

Премиерът Стефан Янев, министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пътуват към района на инцидента.

Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ е прекратено. Отложено е и днешното правителствено заседание, което е пренасрочено за четвъртък.

Военният министър Георги Панайотов разказа, че инцидентът е станал при стрелби. По негови думи самолетът е изчезнал внезапно от радарите. Към момента нямало сигнал от машината, но са впрегнати всички възможни сили в района в търсене на пилота и самолета. Според военният министър всичко е възможно като причина и посочването на една единствена такава в момента ще е спекулация. „Съобщавам само факти, няма предположения. Фактите са, че в ранните часове на днешния ден самолет МиГ-29 от ВВС е изчезнал от радара по време на изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на България. Един е бил пилотът на самолета. Няма констатиран опит от страна на пилота да установи радиовръзка около времето на инцидента. В момента тече разследване, търси се машината и тя има черна кутия, както търговските самолети. Когато намерим всичко това, ще имаме повече информация“, каза военният министър.

Падналата машина е от последните доставени в края на 80-те години, като нейният т.нар. „ресурс за използване“ е трябвало да изтече през 2030 г.. Машината е била от състава на база „Граф Игнатиево“.

Разследването е поето от военната прокуратура.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране