22.11.2019 | 10:01
Български журналист от разследващия сайт Belinkat пуснал видеото от шпионския скандал в Сърбия?
Христо Грозев е бивш съсобственик на вестниците "Труд" и "24 часа"

Аферата с шпионски привкус, която се развива в съседна Сърбия като лавина, предизвика и реакциите на Русия. Шпионският скандал в Сърбия е поредната провокационна история преди държавни контакти на висше равнище, заяви на брифинг официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова.

ТАСС на свой ред цитира публикация в белградския „Вечерне новости“ от днес, според която човекът, заснет на видеото с руския офицер Георгий Клебан не е държавен служител и въобще не е сръбски офицер. По данни на изданието става въпрос за частен предприемач. В публикацията се твърди, че оперативният запис е правен преди повече от година от една от западните служби. Това би могла да бъде една от спецслужбите на Румъния, действаща под покровителството на САЩ, цитира ТАСС. „Вечерне новости“ помества и коментари на източници от сръбските служби, които определят ситуацията като опит да се навреди на руско-сръбските отношения.

Изданието посочва, че видеото е качено в YouTube, като е било споделено от „независимия български журналист Христо Грозев“ в профила му в Туитър. В поста си той е коментирал, че полковник Клебан е от ГРУ, официалната му резиденция е в Централната военна академия в Москва, а съпругата му била докладвана на адреса на щаба на „Специалните сили“. Според публикацията Грозев коментирал, че на видеото са заснети неизвестен офицер от сръбската армия и представител на военното аташе на РФ в Сърбия. Грозев е обявил, че в случая става дума за вербовка на руски шпиони.

Белградският всекидневник коментира, че Христо Грозев е изследовател на заплахите за сигурността, зад които стои Русия. Според изданието Грозев от 2015 г. пише за сайта за разследване Belinkat. Неговото име е свързано с доказването на връзката на двама руски офицери в свалянето на малайзийския Боинг над Украйна през 2014 г., предполагаемото участие на ГРУ в събития в Черна гора през 2016 г., както и разкрития по случая с отравянето на Сергей Скрипал. Грозев има бакалавърска степен от американски университет в България, живее във Виена и управлява радиостанции в Холандия и Украйна, твърди „Вечерне новости“.

Христо Грозев е бивш съсобственик на вестниците „Труд“ и „24 часа“. Той беше партньор на Любомир Павлов и Огнян Донев, но впоследствие ги предаде. Оказа се, че той е бил подставеният човек на Цветан Василев и Делян Пеевски при сделката с ВАЦ.

2 коментара

  1. Анонимен каза:

    Засенето е даване на пари на от Руски офицер на пенсионирам Сръбски Генерал. Сръбските служби сочат към Германското,Австрийското и Българското разузнаване, като казват че тези служби имат разположен център във Северна Македония.

  2. Иван каза:

    Банална история, става въпрос за успешен бизнес и успешно споделени евро-атлантически ценности от страна на Грозев. Добре, че се изнесъл овреме от България вероятно и поради което руснаците не ни атакуват директно и си го изкарват на Румъния.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране