26.09.2023 | 12:02
Балотажът за кмет на София неизбежен, политолози в спор дали ходът на Борисов с Хекимян е отчаян
Председателят на Общинския съвет Георги Георгиев беше подготвяният кандидат, но Васил Терзиев им обърка плановете, коментира проф. Светослав Малинов
Светослав Малинов

Влизането на Антон Хекимян в битката за София ми прилича не на нестандартен, а на отчаян ход. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ политологът проф. Светослав Малинов.

„При такова изчакване (б.а. с издигането на кандидатурата за кмет) на всички им стана ясно. Ако е имало предварителен план, а няма как да нямаш, като управляваш столицата толкова години, ако нямаш предварително подготвен кандидат, а всички знаехме от шест месеца, че такъв има – беше председател на Общинския съвет Георги Георгиев… Когато има чакане, означава, че някой ти е развалил плана или е станало това от само себе си. Моята хипотеза е, че кандидатурата на Васил Терзиев обърка плановете и трябваше да се намери наистина нестандартно решение“, коментира той.

„Кандидатурата на ГЕРБ беше налагана от много време и то убедително, тъй като бе ясно много отдавна, че Фандъкова няма да се кандидатира“, добави професорът.

Социологът от „Алфа Рисърч“ Геновева Петрова потвърди думите му, че Георгиев се е представял доста активно като потенциална възможност за бъдещ кмет. „Но каква точно е причината, може само да спекулираме без да сме сигурни какво стои зад това решение“, добави тя.

Доц. Татяна Буруджиева пък заяви, че категорично трябва да се готвим за балотаж и това било ясно отдавна. „Това, което виждам от социологическите изследвания, Терзиев още преди месец бе изпълнил максимума си, което обаче не говори, че може нещо да направи от първия тур. Лилков има политическо минало, кандидатът на „Възраждане“ също има добра биография. ИТН е с депутат. Ваня Григорова, която винаги е била синдикалист и е с леви виждания. Кандидатите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС нямат такъв профил“, добави тя.

„Може би това е логиката за противопоставянето. Когато обаче се вади толкова рано кандидат, то е заради нещо. Дълга кампания се прави само, когато искаш нещо да постигнеш и не ти е известен кандидата. Мисля, че Терзиев успя да стане известен. Георгиев беше видим, но не бива да забравяме, че има много политически лица, които преди местни избори много силно стават видими, защото искат да наложат своята кандидатура“, заяви доц. Буруджиева.

Социалният антрополог доц. Харалан Александров пък обясни, че ГЕРБ в последния момент представиха кандидата си, защото могат да си го позволят. Борисов е толкова мощна политическа фигура, че може да има много желаещи, които да копнеят да бъдат номинирани, да тичат и той да благоволи в последния момент да извади един или друг, коментира той.

„Този ход (б.а. издигането на Антон Хекимян) е точно обратното на отчаян. Демонстрира за пореден път способността на лидера на ГЕРБ да привлича по почти магически начин хора, които са негови остри критици. По време на бунтовете през 2020 г. поздравих Хекимян за революционния ентусиазъм, който бе завладял бТВ. Той заемаше силна антиГЕРБ позиция“, добави доцентът.

„За мен е отчаян ход, защото да управляваш толкова време София, да имаш кохорта от заместник-кметове и да не може да убедиш нито един от тях да се изправи и да има шанс за победа, е точно това, което наричам търсене на изход. Сигурен съм, че и друга голяма, сериозна фигура на ГЕРБ не би се кандидатирала, защото означава да тръгне на поражение. Това означава страх, че ако човек, свързан с управлението на ГЕРБ в София, се кандидатира, той ще загуби“, каза пък проф. Малинов.

„Това, което се случва, показва, че Борисов нарежда как да е изхода от изборите, а не някой да му нареди това, защото е ясно, че София ГЕРБ я изпуска. Хората от ГЕРБ тежко преживяват това. Ще има електорална щета и в това съм сигурна, но решението е и за националното управление, защото местните избори ще си отидат, но остава големия въпрос какво правим с държавата. Дълга е играта на Борисов и тя е по-скоро топка в полето на „ПП-ДБ“ как ще отговорят на това нещо“, коментира пък доц. Буруджиева.

Тоест Борисов е толкова мощен политик, че може да загуби София без проблем, прекъсна я проф. Малинов.

Той и без това я губи, отговори тя.

Повечето кандидати са заложници на стратегиите на своите партии за националното представяне и на това какво ще се случи след изборите, каза още Буруджиева.

На въпроса дали може мачът да е уговорен между ГЕРБ и ПП-ДБ проф. Малинов каза, че това няма как да се случи. „За София не може. В някои общини е възможно. За столицата няма как защото това е национален избор. Това е потенциална фигура може би не за премиер, но за политически лидер от най-висока величина“, добави той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране