21.07.2021 | 16:41
Балтов официално вече не е директор на „Пирогов“
Проф. Иван Поромански е вписан в Търговския регистър

Уволненият след разкритията за източване на НЗОК директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов вече официално не е начело на лечебното заведение. Той е заменен на поста от проф. Иван Поромански – началник на Клиниката по гнойно- септична хирургия на болницата, който в сряда бе официално вписан в Търговския регистър.

Балтов ръководеше болницата от 2017 година, когато бе назначен от тогавашния служебен здравен министър Илко Семерджиев, но в последствие се открои като един от близките до бившия премиер Бойко Борисов болнични директори. След идването на служебния кабинет проверка на НЗОК в лечебното заведение установи нарушения за 1 млн. лева, включващи фиктивни хоспитализации и отчитане на неизвършена дейност. Това стана повод служебният здравен министър Стойчо Кацаров да уволни Балтов.

Балтов и медици в „Пирогов“ обаче оспорват констатациите и отричат фиктивни хоспитализации. Медици от болницата протестират от миналата седмица с искане Балтов да бъде върнат, а името на болницата изчистено.

Конфликтът между тях и Кацаров се изостри допълнително след като здравният министър се обяви за една от жертвите на фиктивните хоспитализации. „Пирогов“ обаче отрича и твърди, че Кацаров се е възползвал от системата, за да получи безплатни изследвания в болницата.

Протестите в „Пирогов“ продължават , като за утре е планирано те да се преместят пред президентството – с искане за оставката на Кацаров.

За днес бе насрочена среща между ръководството на Българския лекарски съюз, представители на „Пирогов“ и Кацаров, която цели да успокои напрежението.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране