11.06.2021 | 21:29
БНБ спира всички сделки и финансови операции на Пеевски и Божков
Прилагаме ограничителни мерки по линия на прането на пари, добавят от БНБ

БНБ и банките в страната са започнали да налагат ограничителни мерки на лицата, включени в списъка за санкции по закона „Магнитски“. Това става ясно от официално съобщение на централната банка 

Сред засегнатите са бизнесмените Васил Божков и Делян Пеевски, както и членът на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков. Именно техните имена бяха включени в списъка със санкции на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ.

БНБ прилага ограничителни мерки при сделки и операции в съответствие с установените вътрешни правила и процедури и изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари, пише в съобщението на Централната банка. Оттам обаче не конкретизират какво точно са направили през последните дни.

Затова пък разказват, че са изискали информация от действащите в България банки и те са докладвали, че са започнали ефективни действия срещу включените в американските списъци хора. „Съгласно изискана от банките и получена в БНБ информация, всички банки в страната с открити сметки и делови взаимоотношения с горепосочените лица вече са предприели необходимите ограничителни мерки, включително блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки“, посочват от БНБ.

От БНБ пишат, че някои от тези мерки са предприети предварително, на други основания, преди публикуването на списъка на OFAC. Вероятно се имат предвид запорите, които бяха наложени на личните сметки и фирмите на Васил Божков, както и на свързани с него лица по досъдебното производство по него. Паралелно върви и процедура по иск на КПКОНПИ за конфискация.

БНБ добавя и че се прилага процедура по Закона за мерките срещу изпиране на пари. Тя предвижда банките да уведомяват дирекция „Финансово разузнаване“ на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), която може да спира определена операция или сделка за срок до 5 работни дни. ДАНС може да уведомява прокуратурата, която да поиска от съда налагане на запор или възбрана. Съдът се произнася в срок до 24 часа.

В допълнение към това БНБ е изпратила до всички банки указания за допълнителни действия и мерки по отношение на клиенти на банките, включени в списъци на OFAC или аналогични списъци на българското Министерство на финансите.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране