20.05.2015 | 8:23
Банковата тайна за КТБ отпада
Предстои поредна поправка в Закона за кредитните институции
Служители на вътрешния одит при КТБ са привлечени като обвиняеми. Във Временната анкетна комисия всички групи подкрепят отпадането на банковата тайна.По време на заседание на комисията, нейният председател Десислава Атанасова съобщи, че служителите на Специализирана служба за вътрешен одит при КТБ са привлечени като обвиняеми.Според синдиците на КТБ документите, свързани с исканите от комисията сведения, са предадени и се намират в Софийска градска прокуратура, посочи Атанасова.В парламента всички подкрепят отпадането на банковата тайна

Безпрецедентно е може би мнозинството по отношение на промяна в Закона за кредитните институции. Всички парламентарни групи са подкрепили идеята да падне банковата тайна за банка, която е в несъстоятелност, каза пред журналисти Десислава Атанасова след заседанието на комисията, разследваща случая “КТБ”.

“Все още обаче предстои конкретните текстове да бъдат изготвени по предложение на народните представители и да бъдат внесени в комисията, която ще формулира един общ текст за промяна в закона и ще го внесе в НС преди да изтече срокът на работа на нашата временна комисия”, обясни Атанасова.

Проектът за текст, по който се работи, е, че по искане на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, синдиците на банка в процедура по несъстоятелност оповестяват публично в 7-дневен срок сведения относно физически и юридически лица и размера на техните влогове и сметки, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, които тя е длъжна да прилага към своите вложители.

Промените в Закона за кредитните институции ще бъдат обобщени и внесени до сряда или четвъртък. “Те ще бъдат обобщени и внесени от всички членове на временната комисия, за да може останалите комисии, които са постоянни да разгледат предложенията”, уточни Атанасова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране