16.06.2015 | 17:03
Бареков е най-богатият висш чиновник с 4 млн. лв.
Лидерът на БСП солиден акционер, президентът със скромни доходи, зам.-министър със 7 кредитни карти

Евродепутатът и лидер на “България без цензура” Николай Бареков е успял да спечели почти 4 милиона лева през 2014-та г., става ясно от публикуваните имотни декларации на висшите държавни чиновници, подадени пред Сметната палата.

Това, на практика, го прави висшият чиновник с най-солидни финансови възможности според данните за миналата година, което е интересен факт на фона на признанията на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, че инвестирал в политическия му проект.

Лидерът на БСП Михаил Миков се оказа собственик на солидно количество акции, включително в собственика на електроразпределителната мрежа в Североизточна България “Енерго-Про” и емблематичния холдинг “Химимпорт”.

Единият от зам.- министрите на енергетиката и съпругата му имат общо 11 кредитни карти за близо 200 хил. лв. и в същото време обявяват като налични средства малко над тази сума.

Като цяло министри, шефове на агенции и лидери на партии обявяват придобити апартаменти, къщи, влогове за десетки и в редки случаи стотици хиляди левове, спестени най-вече от заплати и командировъчни, сериозни заеми и доволно количество кредитни карти.

След миналогодишния рекорд от изкарани 1 млн. лв. от тогавашния председател на надзора на “Българския енергиен холдинг” Георги Христозов, сега Бареков вдига мизата с изработени само за година 4  млн. лв. В сумата не влизат парите от заплатата му на евродепутат. В същото време Бареков декларира в брой едва 50 000 лв. и още около 35 000 лв. в банкови влогове.

Партньорката му Мария Календерска, която ще е и кандидат за кмет на София, пък е раздала лични заеми неясно на кого за близо 1.3 милиона лева. Тя има да прибира тези пари от различни “местни лица”. Николай Бареков декларира три договора за разпореждания с вземания – 272 214 лв. от “Ковър Груп”, малко над 1 млн. лв. от “Инвестиция БГ” и 105 667 лева от Imperia GmbH. Бареков има да получава и над 20 000 лв. от Европейския парламент за командировки.

Евродепутатът си е купил 500 акции от “Ноу Фрейм Медия България” ЕАД и в същото време е продал 499 акции от “Би Медия Груп” АД за 50 000 лв.

Новоизбраният лидер на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев е беден, а семейното състояние зависи от съпругата му – той има едва около 57 000 лв. от заплати и спестявания, докато Моника Станишева освен спестяванията от около 30 000 лв. има дивиденти за 60 000 лв., както и да получава пари по предоставен заем на “Компас комюникейшънс – София” в размер на 464 400 лв. и на друг заем на Актив груп ЕООД от 302 000 лв.

Уведомления, че не е настъпила промяна в имотното им състояние, са подали премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, министрите на здравеопазването Петър Москов, на околната среда и водите Ивелина Василева, на регионалното развитие Лиляна авлова и на финансите Владислав Горанов, както и шефът на Митниците Ваньо Танов. Няма промяна в състоянието и на преуспелия млад мъж и депутат от ДПС Делян Пеевски.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране