31.05.2024 | 17:44
Барселонагейт: Благодетелят на Мис Бикини получил две плажни концесии от Борисов
“Котаракът” Росен Русимов плаща през 2019 г. близо 130 000 евро директно на Борислава Йовчева за разходи свързани с нейната дъщеря

Човек от близкото обкръжение на Бойко Борисов – “Котаракът” Росен Русимов – плаща през 2019 г. близо 130 000 евро директно на “Мис Бикини“ Борислава Йовчева или за разходи свързани с нейната дъщеря. Само няколко месеца по-късно, през 2020 г., фирми на съпругата на Русимов – Екатерина Русимова – получават два морски плажа край Созопол за стопанисване. 20 годишна концесия на плаж “Градина – централен” и наем на плаж “Червенка” за 5 години. Това става ясно, след като BIRD успя да разкрие семейните връзки на Русимови.

Новоразкритите връзки и фактите навеждат на хипотезата за евентуална насрещна престация чрез упражняването на власт: концесия на два плажа от кабинета на Бойко Борисов срещу плащане на издръжка на Борислава Йовчева и нейната дъщеря.

Съмнения за насрещна престация има за всички замесени лица в аферата. Техни дружества са получавали щедри държавни облаги, както разкри по-рано BIRD. Фирмите на Йордан Христов – инвеститор в бутика на Борислава Йовчева в Барселона и за кратко неин съпруг, са получили еврофинансиране и договори за обществени поръчки за близо 12 млн. лв. Фирмата на Валентин ЗлатевТера Тур Сервиз” ЕООД която е купила луксозната къща за Йовчева в Барселона е спечелила и усвоила европроекти в България за 3,18 милиона евро, което съответства на цената на къщата. Освен това тази фирма е получила и 15 годишна концесия на плаж в “Свети Влас” като договорът за концесия е подписан през 2018 г. от тогавашният министър на туризма Николина Ангелкова. След като беше и депутат от ГЕРБ, Ангелкова днес е директор във фирма на Валентин Златев.

За да видите схемата в добра резолюция натиснете с десния бутон на мишката и отворете в нов прозорец.

Издръжката от Котарака

Групата на “Котараците” включва няколко пернишки бизнесмени и Александър Сталийски, особено приближен до Бойко Борисов. Росен Русимов е считан за един от видните членове на тази група.

За “Котараците” се заговори в публичното пространство след като през 2009 г. бившият премиер Сергей Станишев подкани правоохранителните органи да проверят как определени фирми усвояват обществени поръчки като подизпълнители.

От медийни публикации се разбра, че това са фирми на Богомил Георгиев Горев, Иван Ангелов Алексиев и Росен Георгиев Русимов. Тримата са съдружници в компаниите “Ибера Инвест”, преобразувала се в “Ибера Комерс”, “Диомекс” и други.

Съвместно разследване на Биволъ и BIRD.BG по-рано разкри, че след пребиваването ѝ в Барселона, Испания, “Мис Бикини” Борислава Йовчева е финансирана директно с пари от “Котарака” Росен Русимов и са заплащани обзавеждане, училищни такси и гаранции в Италия и Швейцария. Преводите са правени от личната сметка на Русимов в банка БАКБ – собственост на бившата спътница в живота на Борисов – Цветелина Бориславова.

Преводи за близо 130 000 евро от българска сметка на Росен Георгиев Русимов в банка БАКБ са платени директно на Борислава Йовчева или за разходи свързани с нейната дъщеря. Това става в периода март-октомври 2019 г. Още подробности и таблица с плащанията в “Пътят на парите в Барселонагейт” по-долу.

За даването на двата плажа на свързаните с Русимова фирми е съобщавано още през 2020 г. Наскоро обаче, след информация за романтична връзка на голямата дъщеря на “Котарака” Росен Русимов и Екатерина РусимоваМартина Русимова със сина на Ветко Арабаджиев, успяхме да разкрием семейните връзки и още подробности.

Екатерина Русимова (вдясно) с дъщеря си Мартина в Сен Тропе. Източник: Instagram

Котаракът, Концесиите и Сопата

Съпругата на “Котарака” Росен РусимовЕкатерина Русимова е настоящ и бивш собственик във фирми, сред които и две фирми наематели на плажове край Созопол, респективно още от 2015 и 2016 година. През 2019 г., когато са правени плащанията от Русимов към Борислава Йовчева, правителството на Борисов обявява процедури по концесиониране и отдаване под наем на плажове по черноморието.

Концесията на плажГрадина – централен” – част 1 е дадена на фирмата “Солей Дор“, собственост на Екатерина Русимова. Договорът за концесия за 20 години от 14.10.2020 е подписан за Министерски съвет от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, по време на кабинета “Борисов 3”, с министър-председател Бойко Борисов.

Месеци по-рано, и след проведен търг с един участник, предишният министър на туризма Николина Ангелкова (ГЕРБ) със Заповед от 16.04.2020 дава плажЧервенка” в Черноморец под наем за 5 години на “Кафе Градина” ООД. Фирмата до 30.03.2023 е еднолична собственост на Екатерина Русимова. Премиер по това време е Бойко Борисов. До 15.04.2021 г. съдружник на Русимова във формата е култовият пернишки бизнесмен и неин брат Богдан РазсолковСопата. В друга фирма Разсолков е бил съдружник с Венцислав Димитров – Мечан, застрелян показно през 2013 г.

Плажовете “Градина” и “Червенка”. Изглед (скрийншот) Google Earth

По-късно е обявена, обжалвана и прекратена процедурата за концесия на същият морски плаж “Червенка” – производство № КЗК/551/2022 на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). “Кафе Градина” губи обжалването (16.02.2023) и само месец по-късно (30.03.2023) Русимова се разделя със собствеността си във фирмата.

Министерство на отбраната пък съди концесионера на плаж “Червенка” – фирмата “Кафе Градина” – за неплатени наеми на имоти в землището на Черноморец. Делото за над 150 хиляди лв. веднъж вече е връщано от Софийски апелативен съд (САС) за ново разглеждане в Софийски градски съд (СГС) през 2023. Към днешна дата тече ново обжалване в САС, като BIRD ще проследи и ще информира.

Котаракът и Катамарана

Съпругата на “Котарака” Русимов – Екатерина Русимова до 04.10.2022 е съдружник и в “Джипси Бохо Бар” заедно със Славина Ивановасъветничката с “Джипси” бара. Тя беше съветник на назначения от президента Румен Радев служебен министър на енергетиката Росен Христов, станал известен още като “Катамарана”. Впоследствие Христов урежда съветничката си в борда на държавната фирма ДП “Управление и стопанисване на язовири“, където тя остава до 04.09.2023 г.

От април т.г. вече и Славина Иванова няма участие в “Джипси Бохо Бар”. Тя продължава все още да има дял в “Джипси Бар Лозенец” ООД.

Медийни публикации твърдят, че “Котаракът” Русимов е любител на яхтите. А дъщеря му Мартина публикува в профила си в Инстаграм нейни снимки на яхта в Гърция, както и пътувания до Дубай и други привлекателни дестинации.

Бойко, Борислава, Барселона и Борислав Сарафов

Припомняме, че прокуратурата твърдеше в документи, внесени в Парламента през 2023 г., че Борисов е баща на детето, родено през 2012 г.. За същото свидетелства и Ивайла Бакалова. Бойко Борисов и до днес яростно отрича да е имал каквато и да било връзка с манекенката Йовчева, а също и с нейното дете.

След като през 2023 г. изпълняващ функцията (и.ф.) главен прокурор стана Борислав Сарафов, Бойко Борисов беше изваден от “Барселонагейт”. Делото беше удобно раздробено от прокуратурата и разклоненията му едно по едно бяха прекратени. Последното разклонение за пране на пари, за което досега се знаеше – “отделени материали в отделно разследване за четири престъпления” – беше предизборно и тихомълком прекратено от прокуратурата на 10 май 2024 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране