01.06.2021 | 11:22
Бързият влак Бургас – София прегази 22 крави
Собственикът на стадото започна саморазправа с машиниста, а търговският директор на БДЖ Константин Азов каза, че локомотивът е можело да дерайлира

Стадо крави, преминаващо през железопътен прелез без бариери, едва не обърна влака Бургас – Варна. 22 животни загинаха вчера, а собственикът им започнал саморазправа с машиниста. „Защо не спря бе“, крещял той без да си дава сметка, че заради животните му е можело да загинат стотината пътници, пътуващи във влака „Слънчев бряг“.

„Преди две седмици същия влак спря заради поставени джанти на линията и бе обстрелван с камъни. Добре, че не дерайлира. Абсурдното е, че тези, на които са кравите, започват саморазправа с машиниста. Той вероятно е виновен, че има крави на релсите“, коментира водещият на „Здравей, България“ Виктор Николаев.

„Кога ще бъдат предприети мерки, след като преди две седмици отново разказахме за такъв инцидент по същата линия?“, добави колежката му Лора Инджова.

„На излизане от гара Кермен влакът набра скорост, която според машиниста и според началника е в рамките на допустимото. Ограничението според тях е 110 км/час. На прелез, който е със сигнализация, но няма бариери в същия момент човек прекарва голямо стадо с крави. Над стотина бяха. Интересното беше, че беше сам“, разказва Борислав Лазаров. Вчера отново той е бил във влака като пътник.

„Машинистът подаде звуков сигнал. Натисна спирачките, но все пак това е композиция от няколко вагона. Няма как да спре на момента. Гледката беше шокираща. И сега мога да се разплача заради това, което видях. Имаше животни, разсечени на две. Такова нещо преди не съм виждал“, добавя мъжът, снимал и как наскоро озверели роми замерваха с камъни пътниците от същия влак „Слънчев бряг“.

„Отговорността е на човека, който си прекарва кравите. Няма как в 21-ви век, в европейска държава до линията да има достъп всеки, който реши. Вчера това можеше да не са крави, а малки деца“, коментира той.

Не може ту да имаме джанти, ту – крави и да се чудим накрая дали ще се обърне влака, каза пък Виктор Николаев.

„Влакът спря в 5:58 часа. След около 60 минути дойдоха полицаите. Това е странно. Те не ни даваха да снимаме и да слизаме от влака, за да не стане друг инцидент“, сподели Лазаров.

„Влакът беше закачил отпред три животни. Снимах как собственикът на стадото със свой трактор издърпа труповете. БДЖ абдикира тотално от задълженията си, не дойдоха техни представители“, добави той.

„Представители на БДЖ имаше. Началникът на влака бе там“, отговори търговският директор на БДЖ Константин Азов.

„В такъв случай първо се сигнализира на тел. 112 и очакваме органите на реда, след което националния борд за разследване на произшествия се включва в тези инциденти. Средното закъснение на влака при един такъв инцидент е около 150 минути“, поясни той.

След като водещият на „Пълен абсурд“ Румен Бахов го пита дали е можело „Слънчев бряг“ да излезе от релсите, ако се беше врязал с по-голяма скорост в това стадо, нерегламентирано преминаващо пред неохраняем прелез, Азов каза, че такава опасност е имало.

„Прелезът е със сигнализация и е без бариери. Звукът е достатъчно силен, за да може да се ориентира всеки, че идва влак. Машинистът също подава сигнал. При по-висока скорост – до 130 км/час може да се стигне до дерайлиране на влака, тъй като кравата е със най-здравата костна система от животните. В случая влакът не е вдигнал повече от 90-100 км/час“, добави той.

„Трудно е да спре един влак. Само локомотивът е над 80 тона, а има 4 вагона и 100 пътници. Най-малко 1 км е спирачния път, а при по-висока скорост – над 1,5 километра“, обясни Азов.

„На всички е ясно, че влакът не може да спре и може да стане голяма трагедия. Всеки трябва да носи отговорност за своите действия“, каза още той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране