12.10.2022 | 20:43
„Бате Златко, помагай”: Как ДПС необратимо превзема Северозапада – битката е за милиони
Застаряващото и намаляващо население помага за лесното завладяване на територии от етническата партия

„Бате Златко, помагай”. Отчаяното обаждане в деня на изборите получава кметът на Монтана, от отсрещната страна е влиятелен човек на ГЕРБ. Първите сигнали са, че ДПС води здраво в областта, тъй като ромските махали са изкарани под строй от сутринта.

Златко Живков, вечният кмет на Монтана, формално е от СДС, но не участва активно в кампанията. Все пак взима присърце молбата и активира свои хора. ГЕРБ-СДС успява да измъкне първото място, но и това е слаба утеха, тъй като разликата с ДПС е смешна, пише „Галерия”.

9694 гласа събират хората на Доган в област Монтана. За ГЕРБ вота си дават 10 259 души. „Промяната” е назад с 6711, а БСП направо катастрофира в някога червения северозападен край с под 4000 гласа. Откъде идва възходът на ДПС в Монтанско, където няма етнически турци за разлика от традиционните бастиони на партията в Делиормана и Родопите?  Всъщност има три известни семейства в самия областен град, но те винаги са стояли далеч от политиката, а и наследниците сключват брак с българи.

Разбира се, непрекъснат донор е ромското население, което завзема нови и нови територии в Северозапада. Даваме пример с две съседни села на брега на Дунава – Горни и Долни Цибър. Първото е с влашко население, останали са стотина души, имащи право да гласуват.

От 58 бюлетини едва 3 отиват за ДПС, а победител е БСП с 30. с ГЕРБ и „Промяната“ имат по 7. Червеният вот не е учудващ, тъй като в историята на селото е пролята кръв в Септемврийското въстание и очевидно са останали сантименти към лявата идея.

Долни Цибър е известно като едно от първите изцяло ромски села, при това сравнително голямо – над 1500 жители. Всички деца обаче ходят на училище, има и студенти. Браво!

Но резултатите в двете секции будят силни съмнения. В първата за ДПС гласуват 386 души от 413 пуснали бюлетина! Втори са „Промяната“ с 10 гласа, а любопитното е, че двама от местните са пуснали за „Възраждане“.

Подобна е картинката в другата секция на изцяло ромското село. ДПС обира 286 гласа от общо 308 бюлетини. „Промяната“ е с 9 гласа, а за ГЕРБ има само един!

Сами виждате на какво се крепи победата на ГЕРБ в област Монтана. Още едно-две села като Долни Цибър и ДПС ще е на върха. А демографията работи в тази посока.

Разбира се, любовта на ромите към ДПС е мотивирана по съответния начин. Вече рядко са случаите да се пазаруват гласове с по 50-100 лева в този район. Купуват се цели села, твърдят колеги от региона. Босовете на различните кланове се привикват на пищни банкети. Какво им обещават, може да се досетите, а тяхна работа е как ще осигурят гласовете.

Лидер на ДПС в района е небезизвестният Димитър Аврамов, депутат в 5 парламента. Бизнесменът водеше и сега листата, но се оттегли след знаменития резултат в региона. Или по-точно беше „оттеглен“ отгоре, тъй като името му е свързано с не един или два скандала.

По-стари монтанчани помнят малкото заведение в гараж, което бащата на Аврамов отваря веднага с промените. Готвачите са добри и целият град обича да хапва там. Бизнесът потръгва, но синът е истински факир. Той се захваща със земи, които са страшно плодородни в прочутата област Златията, която заема част от Монтанско.

Името му грейва на първите страници през 2012 година, когато е обвинен в подкуп от 100 000 лева. Той му е даден от…. арендатора Светослав Илчовски. Да, същият образ от Кнежа, който миналото лято разказваше пред парламентарна комисия за Бойко Борисов, Иван Пилето, рождени дни с кюлчета злато и певици.

Срещу парите и правото да ползва някои терени на Илчовски депутатът Аврамов и още двама обещават да спасят земите му от чужди апетити. Пачките са белязани от ДАНС и открити в дома на депутата.

ГЕРБ го изключват на секундата, но на следващите избори Димитър вече е част от листите на ДПС.

Съдът оправдава Аврамов по обвинението „търговия с влияние“през 2016 година, но следва протест и ново разглеждане, което се влачи до ден днешен.

Прокуратурата редовно иска имунитета на новия властелин на Монтанско, но той явно въобще не се притеснява и се отказва сам. И така вече 10 години.

През 2018 година гръмва нов скандал около семейството. Борислав, брат на Димитър Аврамов, е сред разследваните за убийството на данъчния Иво Стаменов в София, съобщиха тогава bTV и Нова.

Групата от трима души, сред които и Аврамов, е задържана на 3 юли при специализирана операция на ГДБОП. По информация н Нова Борислав Аврамов е бил тартор на групата.

Има и четвърти член на групата, който излежава присъда в затвора в Бургас. Той е осъден за незаконно притежание на оръжие.

Според запознати Димитър Аврамов движи делата на ДПС и във Видинско, където лидер е интелигентният бивш екоминистър Станислав Атанасов, но твърде непознат в онзи район.

„Движението“ все още пипа меко във Видинско, но пък осигури без грижи един мандат с третата си позиция от 13,64 процента гласували. Това са 3900 гласа – звучат смешно, но са сериозна заявка в един от най-бързо обезлюдяващите региони на света според доклад на ООН.

За сравнение – БСП не събира 3500, което е истински срам за родния край на соцемблеми като Александър Лилов и Петър Младенов, на бившия лидер Михаил Миков.

Все повече се засилва ролята на ДПС в третата област на Северозапада – Враца, където ромското население също се качва процентно в селата с бързи темпове.

Листата на ДПС е истински шедьовър на „демокрацията“. Втора е прочутата кметица на Борован – Десислава Тодорова, чийто мандат съдът непрекъснато прекратява и възстановява заради далавери, свързани с общински земи.

Следва лидерката на ДПС в Мездра – Каролина Кьолер, близка до прочутия Йордан Тонов или Данчо Пръча. Групата му беше арестувана след шумна акция и босът лежа в затвора за сводничество, рекет и какво ли не.

Шести в листата е Касъм Касъмов от прочутия род Касъмови, който държи ромските махали на Бяла Слатина и региона, фамилията се прочу с това, че вдигна джамия в Галиче, където не е имало турчин дори по време на османското робство. Родът тръгва от прочутото село, като в интерес на истината се замогва покрай дядото, който е виртуозен тромпетист и емигрира във Франция още по комунизма.

Не е учудващо, че ДПС взима над 70 процента в ромската секция в Галиче, докато в другите две ГЕРБ печели с разлика. Все пак новият кмет е от партията на Бойко Борисов, докато старият Ценко Чоков търка наровете на Врачанския затвор.

И в област Враца ДПС си гарантира с лекота един мандат от общо 6, заемайки четвърта позиция за едва 300 гласа от БСП, чийто лидер Корнелия Нинова е родена и отгледана в Мизия и Крушовица. Така бавно, но сигурно партията на Доган се превръща в незаобиколим фактор в Северозапада. Застаряващото и намаляващо население помага за лесното завладяване на територии.

Както виждате, 200-300 гласа могат да бъдат решаващи за мандат. А тепърва идват общински избори, където 50 души под строй могат да изберат кмет. За какво им е този беден край, ще питат мнозина. Отговорът се крие в земята и неслучайно Аврамов е царят на изборните резултати. Тя ражда не по-малко от Добруджа, рентите за обикновените хора често са символични, а печалбите за арендаторите и техните закрилници – чудовищни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране