29.11.2022 | 18:07
ББР загуби 70 млн. лв. от акциите на ПИБ
„Юрист на Вълка“ спря да си плаща заема, твърдят от ПП

Юрист на Румен Гайтански-Вълка спрял да си обслужва заема от 150 млн. лв. към държавната Българска банка за развитие (ББР). Но най-голямата „пробойна“ в ББР вероятно била причинена от закупуването на акции на ПИБ. Това обявиха на брифинг в парламента депутати от „Продължаваме промяната“, които през последната година бяха принципали на държавната банка, бидейки ресорни министри.

Те отговориха на обвиненията на представители на ГЕРБ от вчера, че по времето на „Промяната“ е нанесена щета на ББР от поне 1 млн. лв. заради неосъществена дългова емисия.

Бившият служебен икономически министър, а впоследствие и премиер Кирил Петков изкоментира: „Понеже всеки ден се натъкваме на лъжи, които се опитват да отвлекат общественото внимание, нека да адресираме още една лъжа от вчерашния ден – както вече ги наричаме, поредната Борисовка. Решението за емисията за дълг в ББР е взето на 21 октомври 2021 г., или от второто служебно правителство на Радев (за миналата година – б.а.), когато „Продължаваме промяната“ няма никакво участие. Отказът за тази емисия е взет на 10 ноември 2022 г. – сегашното служебно правителство, пак без никакво участие на „Продължаваме промяната“. Но защо, се зачудихме, освен да отвличат вниманието ГЕРБ са толкова агресивни към плащането на ББР към така наречените консултанти? Защото се оказва, че част от консултантите са одитори и то международни одитори – те ясно показват, че, ако си спомняте добре, осем човека бяха взели 1 милиард от държавните средства през ББР. Два от тези заема, които бяха оттогава белязани, че са част от схемата на ГЕРБ, вече не се обслужват. За обща сума от 228 милиона. Тук въпросът е: г-н Борисов познава ли Вълка, познава ли неговия юрист. Той, самият юрист на Вълка, е взел 150 милиона, които в момента са необслужваеми. И когато се опитват да замазват общественото мнение с 1 милион, истинският въпрос е къде са тези 228 милиона. И ГЕРБ – когато са давали тези заеми по тяхно време, знаели ли са, че тези пари никога няма да се върнат обратно в държавата.“

Бившият министър на иновациите и растежа Даниел Лорер от своя страна изрази учудване, че ГЕРБ повдигат темата за Българската банка за развитие – това давало възможност отново да се говори за нередностите, които се случвали в банката по тяхно време.

Когато „Промяната“ наследила от ГЕРБ управлението на ББР, тя била на 70 млн. лв. загуба. Към септември т.г. обаче вече била с 30 млн. лв. печалба. Което означавало, че новото ръководство все пак си вършело работата.

„Нека да спомена и най-публичната и може би най-голяма пробойна в Банката за развитие – купуването на акции на ПИБ („Първа инвестиционна банка“). С обществени пари, пред очите на цялото общество, Българската банка за развитие навремето закупи акции на ПИБ на цена 5 лв. на акция, при положение че на борсата тези акции струваха 2 лв. И до момента банката е провизирала 70 или 80 милиона загуба по въпросната сделка с ПИБ. Така че наистина не разбирам защо колегите от ГЕРБ решиха да си причинят отново тази болезнена памет, но ние сме тук, за да им го напомняме редовно“, заяви Даниел Лорер.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране