02.06.2015 | 20:29
Бедността е въпрос на математика
Бедните ли са хората, които живетя с 340 лв. на месец?

“Бъзикилийкс” постави въпроси и отговори на г-жа Меглена Кунева във връзка с твърдението й, че хората, които получават минимална заплата 340 лв., не са бедни.

***

Бъзикилийкс: Г-жо Кунева, благодарим ви, че приехте поканата да отговорите на нашите въпроси. Да започнем направо, все още ли смятате, че заплата от 340 лв. е нормална заплата и не е признак на бедност?

Меглена Кунева: Аз няма как да ви откажа интервю, защото все пак съм образована и възпитана в духа на европейските ценности, където откритостта, прозрачността и връзката с обществото са водещи в политическата култура. Но да преминем към въпроса. Да, аз все още смятам, че да получаваш 340 лв. не е признак на бедност. Въобще като цяло, е абсолютен мит, че заплатите в България са ниски. Помислете логично, вие спомняте ли си, поне един голям протест, който да е бил породен от недоволство от заплащането на труда в България. Няма такъв протест. По жълтите павета и пред Парламента, нито веднъж в нашата най-нова история няма случай, недоволни хора да са искали повишаване на нивото на заплатите в България.

Може да е имало спорадични и рехави протести, свързани със заплатите, но те не са били породени от количеството на получаваните пари, а от забавянето изплащането на заплати. Така че аз смятам, че българите са доволни от заплащането на своя труд, а всичко останало е просто манипулации на някакви явно маргинални лица с голямо самочувствие без покритие, които не могат да намерят кой да ги вземе на работа и затова висят в социалните мрежи и изливат недоволството от своята некадърност в безпочвени публикации колко лошо е заплащането в България и как те никога нямало да работят за толкова малко пари. Съжалявам, но такива хора няма как да определят, кое какво е в България. Като са толкова недоволни и все повтарят, че заплатите са ниски, да излязат пред Парламента да се преброим, кои са повече – те или депутатите.

Б: Все пак, вие имате ли представа как може в днешно време да живее едно семейство, в което единият е безработен, а другият получава 340 лв. и имат едно или две деца?

МК: Вие се опитвате да раздуете картината на бедност, за да постигнете вашите манипулативни цели, но все пак ще ви отговоря, защото аз държа на принципите на европейската политика да затварям устата на лъжците с факти. Да, аз имам представа как може едно четиричленно семейство да се издържа спокойно с 340 лв. месечно, въпреки, че ние говорихме първоначално за това, че тази заплата се получава от един единствен човек, а сега ми натрисате цяла фамилия. Нека първо да кажа, че заплата се дава на човека като възнаграждение за свършената от него работа, а не като социална помощ да си издържа семейството, това трябва да е ясно на българските граждани. Щом мислите за издръжката на децата си, понеже не сте достатъчно квалифициран да изкарвате повече пари, то тогава трябва да подкрепите закона, който смятам да внеса – да се позволи на деца от десет годишна възраст нагоре да работят и да печелят пари, с които да подпомагат семейния бюджет. Не е толкова далече времето, когато деца на тази възраст са работили из фабриките на България, но дойдоха лошите комунисти през 1944 г. и изкорениха тази добра практика, която учи подрастващото поколение как реално се изкарват парите. И тук трябва да призная, че моето семейство също има грях, който сега се надявам да изкупя като вече правилно политически ориентирана личност.

Б: Но как, как да живеят четири човека с 340 лв.?

МК: Успокойте се, ще ви отговоря на въпроса, просто като един европейски политик съм длъжна да ви покажа контекста на реалността в която е поставен засегнатия от вас проблем. Първо нека да помислим, защо човек работи – за да изкарва пари, с които да покрива насъщните си нужди. Кои са най-насъщните му нужди – храна и подслон. Всички българи някъде имат подслон, които им е завещан от техните родители, от баби и дядовци, така че този проблем отпада, остава само храната. Ами 340 лв. са 340 хляба, едно четиричленно семейство не може да изяде толкова хляб за един месец. Ето ви простия отговор, въпрос на проста математика. Къде виждате проблем сега?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране