12.08.2023 | 20:50
Бетонът настъпва: Квартал със 17-етажни сгради с 881 апартамента изниква в центъра на София
В момента в имота има ниски сгради, които очевидно ще бъдат премахнати

Пореден жилищен комплекс с високо застрояване ще се появи във вече гъсто населена зона в София. Главният архитект на столицата Здравко Здравков е издал разрешение за строеж на „комплекс от многофамилни жилищни сгради, магазини, ресторант и подземен гараж“ в имот, намиращ се на ул. „Охридско езеро“№3 в район „Възраждане“ на територията на ж.к. „Сердика“.

Документът е издаден през юли и е влязъл в сила в края на месеца. Теренът се намира срещу училище „Васил Друмев“ и е на около 500 метра от парк „Възраждане“ и на още толкова от Руски паметник. Имотът е с големина над 27 дка и е частен. В момента в него има ниски сгради, които очевидно ще бъдат премахнати, съобщава „Сега“.

Разрешението за строеж е издадено на дружество „Охридско езеро парк“. То е дъщерно на пловдивската строителна компания „Хъс инвест“, която вече има и друг жилищен комплекс в София в района на Зоологическата градина. В сайта на компанията за „Охридско езеро парк“ се казва, че започващият обект ще се състои от 12 сгради с етажност от 1 до 17 етажа. В новия квартал ще има общо 881 апартамента с 1 до 4 спални.

Според разрешението на главния архитект застроената площ ще е около 9,3 дка, а общата разгъната площ – над 87 000 кв.м. на жилищната площ и близо 112 000 кв.м. със сутеренната част. В „Охридско езеро парк“ ще има още 9 магазина и ресторант, а също 982 паркоместа и гаражи. Инвеститорът обещава да изгради и детска площадка в бъдещия затворен комплекс.

Освен че ще се появи в добре уплътнения откъм застрояване ж.к. „Сердика“, притеснително около новия компмлекс е и това, че за транспортното си обслужване бъдещият комплекс ще използва споменатата улица „Охридско езеро“, която всъщност е доста тясна квартална уличка и трудно ще понесе близо хиляда нови автомобила ежедневно да се движат по нея.

В непосредствена близост до започващия строеж жители на Зона Б5 протестират срещу изграждането на далеч по-малка сграда. С нейната поява ще бъден затруднен транспортният достъп до съществуващ блок в района, с което жителите му не са съгласни.

„Охридско езеро парк“ е поредният жилищен комплекс, който ще се реализира във вече силно урбанизирана част на София. През това лято инвестиционно предложение бе внесено и за терена на бившия текстилен завод „Витоша“ на бул. „Черни връх“, който е с големина от около 30 дка. Освен съществуващите две сгради, в имота се планира да се изградят и още 4 с по около 16 етажа.

Общият брой на апартаментите в този комплекс ще е 547 с общо 107 хил. кв.м. РЗП. Неотдавна проект за нов квартал с 600 жилища бе внесен и за парцела от 193 дка на бившия завод „Балканкар 6-ти септември“ на кръстовището на бул. „Житница“ и „Никола Мушанов“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране