18.07.2022 | 21:59
Без Илон Мъск Украйна можеше да е загубила войната
Компанията на милиардера е изпратила хиляди комплекти за сателитно свързване в Украйна

По протежение на по-голямата част от фронтовата линия в Украйна комуникационните кули за мобилни телефони и интернет услуги, бяха повредени от прекъсвания на електрозахранването, руски снаряди и дори директно заглушаване. Но услугата “Starlink” на Илон Мъск, която осигурява интернет свързаност с помощта на рояк сателити, ги замества, съобщава “Уолстрийт джърнъл”.

Компанията на Мъск е изпратила хиляди комплекти за сателитно свързване в Украйна, превръщайки страната във високотехнологичен полигон за тестване на услугата, която милиардерът се опитва да продава и в други държави по света. Украински служители, офицери в щаба и на фронта отдават на “Starlink” възможността за поддържане на връзка между военните им сили.

“Без “Starlink” вече щяхме да губим войната”, посочва командир на взвод на Изюмския фронт, където руската армия се опитва да настъпи на юг, към Донбас. Действията на Мъск крият рискове за репутацията му, ако услугата не отговаря на очакванията. Неговата намеса във войната на страната на Украйна също може да му навлече гнева на Москва и да отблъсне правителствата, които са приятелски настроени или се страхуват от Русия, посочва “Уолстрийт джърнъл”. Внедряването на “Starlink” в Украйна обаче среща одобрението на украинските лидери.

Министърът на отбраната Олексий Резников заяви в интервю, че “Starlink” е от решаващо значение за комуникацията между командири и звена на места, където мобилните връзки са прекъснати. Резников добави, че наскоро е изпратил лично писмо до Мъск, за да му благодари и да обясни, че страната се нуждае от повече комплекти за “Starlink”. “Starlink” е много, много добро оборудване”, смята Резников. “Не е смъртоносно, но е наистина ефективно”.

Системата е лесна за инсталиране и използване. Хилядите сателити на Мъск в орбита гарантират добра свързаност. На земята всичко, от което има нужда, е източник на електрозахранване за сателитната антена и рутера. Подобно на повечето сателитни интернет системи, “Starlink” не може да достигне скоростите на оптичните и клетъчните мрежи. Тя обаче не разчита на кули за клетъчни телефони или заровени оптични линии, което я прави по-стабилна в зони на конфликт. Компактните и лесни за преместване сателитни антени също се оказват подходящи за нуждите на нападната от Русия Украйна. През май Дмитрий Рогозин, който по онова време ръководеше руската космическа агенция “Роскосмос”, обяви, че Мъск ще бъде “държан отговорен, като възрастен” за осигуряването на военни комуникации на Украйна. Това обаче изглежда не стресна милиардера.

Освен ролята си за укрепване на командването и комуникациите на бойното поле, “Starlink” помогна на войниците да се свързват с близките им. Това беше основното средство за връзка на обсадените украинци в стоманодобивния завод в югоизточния град Мариупол. Компанията обикновено таксува 599 долара на клиент за хардуера и 110 долара месечна такса, което е сравнително ниска цена за сателитен интернет. “SpaceX” обаче е дарила хиляди комплекти и абонаменти. Освен всичко останало “Starlink” помага на редица бизнеси в Украйна да продължат да оперират, независимо от усилията на Русия да унищожи украинската икономика и инфраструктура. “Ние използваме тези терминали като аварийна връзка”, коментира главният технически директор на “Ukrtelecom” Дмитро Микитюк.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране