14.05.2021 | 17:12
BIRD: Новият шеф на НАП продал на подставено лице дял във фирма с 1 млн. дълг към НАП
Купувачът Даниел Иванов Николов притежава и управлява цели 25 фирми, сред които има и други с дългове към НАП.

През април 2016 г. Румен Пенков Спецов от Добрич продава на Данаил Иванов Николов от драгоманското село Яблотина 50% от фирмата “Гранекс Трейдър” ООД. Той е придобил дял в компанията година по-рано от бургазлията Мартин Илиев. Само година след като Спецов се освобождава от собствеността си, фирмата “Гранекс” влиза в списъците на големите длъжници на НАП и към момента дължи на фиска цели 1 105 482,76 лв, пише BIRD.

БРРД засече тази информация през интегрирания публичен скенер за фирмената собственост, договори за обществени поръчки, бенефицери на еврофондове, получатели на коронасубсидии и длъжници на НАП, който се обновява периодически.

Договор за прехвърляне на дружествени дялове между Румен Спецов и Данаил Николов.

През 2014 г. фирмата е имала солидни обороти от над 6 милиона лева, сочи последният вписан годишен финансов отчет на “Гранекс Трейдър”, подписан от Спецов. Но през следващата година приходите от продажби падат на 510 хил. лв.

Купувачът Даниел Иванов Николов притежава и управлява цели 25 фирми, сред които има и други с дългове към НАП. Например  Медия Линд е с 308 423,98 дълг, а Агро Мил Трейд с 2 639 217,92 лв.  дълг към фиска. През годините Даниел Николов е имал вземане-даване с фиска за дългове. С него са се занимавали публичните изпълнители при НАП Руси Палазов и Блажка Попова по дело 28718 от далечната 2004 г. Всичко сочи, че Даниел Николов е така да се каже “професионален длъжник” или сламено лице, на когото прехвърлят фирми със задължения.

Положително е, че Румен Спецов от днес е шеф на НАП. Той очевидно се познава с Николов и е наясно със схемите за прехвърляне на фирми-длъжници на сламени хора, което ще подобри събираемостта на приходната агенция. В полза на тази трудна задача ще бъде и внушителният външен вид на Спецов, който е шампион по културизъм.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране