08.02.2023 | 12:04
Бивш министър с обвинение от прокуратурата за отказа да се плаща в рубли към „Газпром“
Бившият шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов също е обвинен за длъжностни престъпления

Бившият енергиен министър Александър Николов и един от неговите заместници – Данаил Николов, както и бившият шеф на „Булгаргаз“ в кабинета „Петков“ Людмил Йоцов, са обвинени за причиняване на вреди на държавния газов доставчик, съобщава БНТ. Тримата са привикани тази сутрин в Националната следствена служба (НСлС).

Николов влезе за разпит в националното следствие преди около час и в отговор на въпроса дали знае за какво е повикан, Николов заяви: „Това е добър въпрос!“. На излизане от следствието той каза, че му е повдигнато обвинение, но не коментира какво. Подчерта, че това е следствие от отказа му да се огъне под натиска на „Газпром“.

Александър Николов е обвинен, че не е било прието предложението на „Газпром“ да се плаща за доставки на газ в рубли, обяви адвокат Ина Лулчева. 

„Обвинението се свежда до това, че в крайна сметка България не се съобрази с изнудванията от „Газпром“ и Русия“, каза Николов пред медиите.

По неофициална информация от прокуратурата бившият енергиен министър, заместникът му Даниел Николов и бившият шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов ще бъдат обвинени за длъжностни престъпления. Александър Николов е обвинен за умишлена безстопанственост – не е упражнил контрол над работата на Йоцов като шеф на „Булгаргаз“, а Даниел Николов – за престъпления по служба. Според информацията информация става дума за финансови щети в особено големи размери около договорите за газ, след като „Газпром“ спря доставките за България.

1 коментар

  1. Психодесен жълтопаветник каза:

    Правилно! Сега е ред на ПростоКирчо и Кокорчо! Да се готви Лорер….

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране