24.07.2024 | 16:00
Бивш полицай откри античен саркофаг край варненски плаж
Антиката била боядисана с фасадна боя и подготвяна за нечий дом в нов комплекс

МВР обяви в официално съобщение, че бивш полицай е открил на плажа античен саркофаг с богата релефна украса.

“Докато е на почивка в морската столица, бивш служител на реда подал вчера следобед сигнал в Пето РУ-Варна за забелязан от него безнадзорен на вид античен саркофаг. След като уточнил локацията – плажната ивица на курорта „Св. Св. Костантин и Елена“, недалече от новопостроен, но все още неработещ комплекс, към мястото е насочен полицейски екип за запазване на района около движимата културна ценност”, разказват от вътрешното министерство.

Извършен бил оглед в присъствието на специалисти от Археологическия музей във Варна и представител на регионалната структура на ГД “Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерство на културата. Според мнението на експертите при първоначалния оглед, културната ценност – саркофаг без капак, е от римската епоха, с богата релефна украса, вероятно от периода II- III век сл. Хр., с приблизителни размери 90 х 235 х 75 с, твърди МВР. Четирите му страни са украсени с характерни релефни стилизирани орнаменти – гирлянди с висящи гроздове, животински глави, розети, лабрис /двуостра брадва/ и др.

С помощта на служители при РДПБЗН Варна и тежка техника находката е транспортирана за съхранение в Археологически музей Варна, където предстои назначаване на експертизи. Случаят е докладван на прокурор при Варненска окръжна прокуратура, образувано досъдебно производство.

“24 часа” съобщи по сведения от музея, че саркофагът бил боядисан с фасадна боя, която в момента реставратори махат. Когато бил намерен, върху него имало чисто нов мраморен плот – вижда се на снимката, явно саркофагът е бил подготвян за нечий дом в новостроящо се селище в комплекса. До момента не е ясно как саркофагът се е озовал на плажа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране