20.08.2023 | 12:39
Бивш зам.-министър на МВР хвърли бомба: Обвързвам убийството на Алексей Петров с разстрела на Петър Христов
Става въпрос за разчистване на сметки, желание за мъст, насъбрана обида и извършено посегателство от страна на Петров

„Аргументацията, която чух, е че не работи в синхрон с министъра на вътрешните работи. За да бъде сменен, се иска и съгласието на президента. Този главен секретар беше назначен по време на служебните правителства, които са изцяло по избор на президента и да има указ и от него е важно, защото това показва синхрон и общо желание за работа срещу престъпността.

Президентът може и да не се съгласи, но това отслабва неговите позиции. Вече е ясно, че той ще говори утре и може би това ще е интересно изявление“, каза бившият зам.-вътрешен министър Явор Хайтов в студиото на „Денят ON AIR“.

Хайтов предположи, че при убийството на Алексей Петров става въпрос за разчистване на сметки, желание за мъст, насъбрана обида и извършено посегателство от страна на Петров. „Това не е първото покушение, не е и второ“, каза той. Гостът отбеляза, че през годините явно има наслоявания. Явор Хайтов предположи, че Петров е подозирал за това покушение и за хората, които го планират.

„Аз съм разговарял няколко пъти с него. Направи ми впечатление, че той едва 14-годишен е постъпил като ученик в Средното милиционерско училище в Пазарджик. Той чувстваше МВР като свой втори дом. Той произлиза от бедно семейство и МВР за него беше опора. Държавата е длъжник в много отношения, но тези здрави и силни момчета трябва да бъдат обгрижвани след напускането на тези структури.

Те владеят силата и оръжието. Като напуснат, за съжаление, не им се предлага нищо. Техните колеги в САЩ и в Европа получават предложения във финансови структури и получават една гаранция, че няма да се изкушат да извършват престъпна дейност“, заяви бившият зам.-вътрешен министър в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че Алексей Петров е търсил участие в политическите структури и че като съветник в ДАНС е имал достъп до много ценна информация. Хайтов припомни ролята му след стартирането на процедурата на главния прокурор. Тогава Петров предлагаше да му се намери нова работа.

„С чий глас говореше той тогава? Най-вероятно от политиците, които направиха правителството, а те мълчат сега. Аз обвързвам убийството му. Аз го обвързвам с убийството на Петър Христов.

Той беше приближен до една управляваща политическа сила. През март 2002 беше убит Илия Павлов, след като беше сглобено правителството на Симеон Сакскобургготски. Те по някакъв начин са политически обвързани. Нека се знае те с кого са общували“, заяви гостът.

Явор Хайтов допълни, че политическата ситуация в страната е нестабилна и управляващото мнозинство не успява да се справи с престъпността.

За смяната на областните директори в МВР Хайтов заяви, че това е право и отговорност на министъра. Според него не можем да го укоряваме, че преценява да работи с определи лица. „Тук е мястото на опозицията. Ако иска да бъде сериозна, трябва да следи във всяка една област – намаляват ли наркотиците, грабежите, какво се извършва по отношение на превенцията за домашното насилие“, каза той в края на разговора.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране