07.11.2022 | 23:32
Бившият треньор на Багата: Сърцето му беше спряло
ММА боецът беше намушкан почти смъртоносно с нож след свада в столично заведение през 2012 година

Оцеляването и пълното възстановяване на Благой Иванов-Багата, след като беше намушкан с нож, е природно и медицинско чудо. Това разкри пред youtube канала „Спортната джунгла“ и „България Днес“ бившият му треньор и един от най-близките му хора Стоян Саладинов.

ММА боецът беше намушкан почти смъртоносно с нож след свада в столично заведение през 2012 година. Спасяват го лекарите Стоян Миланов и Стоян Сапутенски.

„Ако не беше този инцидент, Багата щеше да е световен шампион и по UFC – категоричен е Саладинов. – Само аз влизах при него в болницата от момента, в който се случи. Държаха го в изкуствена кома. Говорех му, защото ми казваха, че ме чува. Обещавах му неща, които се случиха после – че ще остане жив, ще се оправи, ще тренираме пак заедно. Самото му оцеляване е чудо. Чудо на природата, чудо на медицината, щипка Божия помощ.“

Саладинов се връща към онази нощ и случилото се в „Пирогов“.

„Обади ми се доктор Стоян Миланов. Каза ми: „Адаш, всичко е спряло, сърцето му спря! Не работи„. Нещо ме накара да кажа: „Моля ти се, докато дойда, не изключвай нищо“. Не знам какво исках. Може би аз да изключа апарата… Докторът се съгласи. Облякох се, тръгнах. Вече влизайки в реанимацията, Миланов вика: „Чудо! Започна да работи сърцето!“. Безспорно те не са стояли и чакали да дойда, а са продължили борбата. И момчето се върна! Багата е много особен, само мен ме признава. И сега на аерогарата като кацне, първо идва у нас. Само мен щеше да ме слуша. Затова ми казаха: „Ти ще го възстановяваш! И повече не трябва никога да спортува, да се натоварва. Ако се възстанови да е нормален човек, добре“. И аз му казах, че ще ходим по разходки, леки походчета ще започнем, леки упражнения. Наистина така си мислех. Но няма такава воля! Това е чудо страшно на природата!“.

Багата е в медикаментозна кома два месеца.

Държаха го полубуден. Той и сега има белези. Целият беше в апаратура, стърчаха само кабели и маркучи. Стоян Миланов и Стоян Сапутенски казаха: „Това майка му ако го видеше, тя ще падне. Не можем да я спасим, ще умре до него!“. Всеки ден се обаждах на родителите му да ги успокоявам“, разкрива специалистът. В крайна сметка Багата се възстановява напълно и се връща към състезанията.

Самият Саладинов освен треньор по самбо и джудо е бивш инструктор на командосите от СОБТ.

„Никога не ме е било страх – категоричен е легендарният деятел. – Да мисли, който е извършил престъплението, какво ще стане и какво ще му се случи. Ако дойда и го хвана, ще съжалява, че се е родил.“

Именно Саладинов е трябвало да участва в акцията в „Белите брези“, при която са застреляни двама от командосите Марин Чанев и Георги Георгиев-Индианеца. Трагедията се разиграва при дома на един от тогавашните шефове в МВР Иван Иванов. В жилището му се събират още Ботьо Ботев, Григор Вълков и двама от хората на Иво Карамански. Иванов поискал специална охрана от шефа на баретите Красимир Петров. След странни събития на 14 януари 1994 г. полицаи от столичното звено за борба с масовите безредици БМБ застреляха двама свои колеги от спецотряда за борба с тероризма, като ги взеха за мутри.

„Може да ти кажат, че отиваш да охраняваш, както стана в „Белите брези“ – спомня си Саладинов. – Имат някаква среща. Не ни обясняват кои са, какви са. Трябваше да съм с Индианеца и Христо Билев (б.а. – единствения оцелял). Ние всички бяхме еднакво бедни, карахме едни таратайки. Постоянно ги поправяхме. Индианеца имаше страхотни инструменти и помагаше. Много готин. Ицето беше новобранец. Помагаха ми да си направя ауспуха и чувам радиостанциите, че командирът ме вика. Да отида на адреса в „Белите брези“ и да взема двама души. На мероприятие да отидем. Не ни обясниха за какво отиваме.“

Казват им, че ще охраняват мероприятие.

„Някаква среща между политици ли са, бизнесмени ли са? То наистина вътре е имало среща – шефът на убийствата с кой там? Да ги питаш какво търсят? Момчетата изгниха в земята и никой не ги попита тези: „Ти какво търсиш там с мутрите? Ще се договаряш!“. Цяла институция държава ще се договаря с мутрите, които, ако ни вдигнеха по тревога, за две нощи всичко щяхме да изчистим. Щяхме да ги изчистим! Да няма мутри в България. Гаранция давам! Какво ще се договаря главният секретар на МВР с някаква мишка, някаква мутра“, гневи се и днес Саладинов.

Стоян и двамата му колеги тръгват, когато на вратата ги среща Марин Чанев.

„Каза: „Аз ще отида!“, а по-старши беше и по чин, и по длъжност. Той като дойде в поделението, аз го въвеждах. И му го казах това: Ей, човек, седи си тука! Не можеш да се научиш!“ Години трябва да си командос, да видиш какво правим. Взе ми радиостанцията и заяви: „Аз ще отида!“. И какво направи?! Отидоха и не се върнаха! Знаете ли колко е грозна истината“, категоричен е Саладинов.

1 коментар

  1. Съседка на Жорето каза:

    „Какво ще се договаря главният секретар на МВР с някаква мишка, някаква мутра“, гневи се и днес Саладинов.“
    ДОГОВАРЯ СЕ ЗА ПАРИ, ПРИЯТЕЛЮ, ЗА МНОГО ПАРИ, КАТО ОБЕЩАВА ЧАДЪР ВЪРХУ „БИЗНЕСА“ НА МУТРИТЕ….

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране