16.07.2024 | 21:23
БНБ изхвърли Андрей Гюров
Съдът и депутатите ще решат съдбата на ръководителя на валутния борд

Управителният съвет на БНБ намери за основателно твърдението на Комисията за противодействие на корупцията (КПК), че подуправителят Андрей Гюров е заемал поста в условия на несъвместимост. В решение, публикувано тази вечер на сайта на централната банка, се посочва, че има основания за отстраняване на Андрей Гюров, тъй като не е прекратил навреме свои участия в търговско дружество и в нестопански организации. Решението е било взето единодушно от членовете на УС. Очевидно обаче не е било лесно, защото заседанието е продължило часове.

Според ПП-ДБ тече политически отстрел на представители на коалицията, заемащи ключови постове в държавата и местната власт. Същото твърди и самият Гюров, който обжалва пред съда констатациите на антикорупционната комисия.

Прессъобщението на БНБ е с енигматично заглавие: “Установената несъвместимост на г-н Гюров в качеството му на допуправител и член на УС на БНБ трябва да премине през предвидените в закона механизми за съдебен контрол и парламентарен преглед”.  Преведено на нормален език, това означава, че въпреки решението на УС подуправителян не е освободен и причините са две – трябва да се изчака съдът да се произнесе по жалбата на Гюров, а парламентът, който го е назначил, да прецени дали да го “уволни”.

Подуправителят, в чийто ресор е валутният борд, е в неплатен отпуск до приключване на случая. Той още миналия месец призова ръководството на БНБ да не бърза да взима решение за евентуалното му отстраняване, преди съдът да се произнесе по жалбата. Гюров дори предупреди, че ако БНБ действа прибързано, ще навреди на приемането на България в еврозоната.

Управата на БНБ все пак реши да проведе заседание по казуса на 16 юли. Ден по-рано стана ясно, че съдът е преценил, че жалбата, с която Гюров оспорва “обвиненията” на КПК, е допустима и ще бъде разгледана по същество.

Жалбата срещу обвиненията на Комисията за противодействие на корупцията (КПК), е допусната от Административния съд в София и делото ще се гледа през септември, съобщи самият Андрей Гюров в социалните мрежи. Според него съдът не е видял доказателства от КПК, че има несъвместимост за поста.

“По правилата на административния процес действието на решението на КПК е спряно и към днешна дата то не поражда правни последици”, пише Гюров.

1 коментар

  1. Dido каза:

    Няма нужда да се обжалва. Просто човека не влиза в схемите на ГЕРБ Докараха ни до феодализъм. Не си ли схемаджия си аут. Хвала!!! Калинки, Теменужки, Проси кърджалийски п. И един голям еба … За сметка на всички нас! Голям Мачо!!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране