04.06.2015 | 0:24
БНБ ще оздравява банки с нов закон
Ще се сведе до минимум използването на публични средства за спасяването на частни трезори
Новият закон за предпазване на банки от фалит беше одобрен от МС вчера.  С него се въвежда европейска директива за преструктуриране и спасяване на търговски банки и инвестиционни посредници в затруднение.
В края на миналата седмица Брюксел предупреди България и още 10 страни, че закъсняват с приемането на текстовете. Евродирективата трябваше да бъде част от законодателството ни още от началото на 2015 година.
Чрез въвеждането й в ЕС ще се прилага единен начин за действие в случай на кризи с банки. Целта е да се реагира достатъчно рано, така че проблемът, възникнал в дадена кредитна институция, да не се пренесе към цялата банкова система. Освен това ще се сведе до минимум опасността от използване на публични средства за спасяване на банки в затруднение. Вместо това подкрепа на закъсалите финансови институции ще оказват акционерите и кредиторите, а също така и свързаните с тях компании, ако са в икономическа група.
Банките трябва да имат готов план за преструктуриране, който да се актуализира веднъж годишно. Той ще бъде одобряван от БНБ, която пък ще се занимава с преструктуриране на банките, а КФН – на инвестиционните посредници. В двата органа за преструктуриране ще се създадат звена за подпомагане на този процес.Междувременно делото за несъстоятелността на КТБ бе разпределено пак вчера публично на втора инстанция в САС. Това бе извършено от временния председател на съда Стефан Гроздев. За съдия-докладчик бе определена Светла Божкова, а в съдебния състав влизат още Ивайло Младенов и Теодора Кръстева.
По същото време в Съдебната палата бе подаден сигнал за бомба, който затвори сградата, но не успя да провали демонстрацията. В разпределението участваха всичките 14 съдии от търговското отделение на САС.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране