01.10.2022 | 12:43
БНБ вдигна основната лихва
С едно движение нагоре лихвения цикъл достигна най-високото си ниво от края на 2009 г.

Българската народна банка повиши основния лихвен процент (ОЛП) и от 1 октомври той става 0.49%. Това е най-високото му ниво от месеците около финансовата криза – през декември 2009 г. той бе 0.55%.

Ходът на централната банка идва след шест години, в които размерът на основната лихва бе непроменен на ниво от 0.00%. Цикълът на намаляването му започна още от януари 2009 г. От ноември същата година той е твърдо под 1%.

Ходът на БНБ идва, след като в последните месеци редица водещи централни банки по света увеличиха своите основни лихви. В това число влиза и Европейската централна банка, която вероятно ще продължи усилията си за охлаждане на инфлацията с ново движение нагоре по-късно този месец.

В България утвърденият от БНБ лихвен процент няма пряко отражение върху лихвите по депозитите и кредитите, тъй като те се определят предимно от лихвените нива, установени от Европейската централна банка.

С увеличаването на основния лихвен процент обаче ще се увеличи законната лихва за забава, която се формира като сбор от ОЛП и 10 пункта. Така от 10% в момента лихвата за забава ще се увеличи на 10.49%.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране