24.02.2021 | 16:58
БНТ забърка шумен антисемитски скандал
Водещият Орлин Горанов приписа несъществуващ цитат на шахматиста Боби Фишер

В БНТ назрява шумен скандал, свързан с предаването на Орлин Горанов „Последният печели“, в което той прави  възмутително антисемитско изказване, базирано на фалшиви факти. Епизодът е от 23 февруари, а днес във Фейсбук много известни българи публикуваха отворено писмо до шефа на държавната телевизия Емил Кошлуков, до СЕМ, до прокуратурата и до по-големите медии, в което заявяват: „Тиражираните в ефира на националната телевизия антисемитски клишета не само дълбоко уронват престижа на евреите като общност, но и съдържат отрицание на Холокоста, което водещият Горанов особено подчерта! Този текст уронва също така престижа на нас, българските граждани, които по традиция се стремим България да бъде територия на толерантност, религиозна и етническа търпимост и сме доказали, че това е възможно, включително в най- мрачни времена.

Ето и текста, който Горанов цитира и който твърди, че е на известния шахматист Боби Фишер:

“Евреите не обичат да работят. А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери. Никога не е имало газови камери. Това са глупости! Но когато отидете в лагер , там има надпис: Арбайт махт фрай. На български: Работата ви прави свободни. Но евреите не вярват на това. Те вярват, че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата.Това е проблемът с евреите”.

Цитатът беше приписан на шахматиста Боби Фишер (известен с омраза към Америка и евреите), но е с напълно недоказана автентичност. Ние изразяване своето възмущение от това предаване, с което не само се насажда расизъм и антисемитизъм сред най-широка публика, но и се проповядва открито отрицание на Холокоста. Ние искаме да зададем публично следния въпрос : Кому беше необходима тази груба антисемитска демонстрация по националната телевизия? Надяваме се отговорните инстанции и прокуратурата да вземат бързи мерки за наказанието на виновните“, се посочва още в отвореното писмо. Авторите съобщават още, че цитатът е взет от въображаемо интервю с Фишер от блог на американския ултраекстремист и антисемит JB Campbell, свален от мрежата заради антисемитизъм.

Всъщност въпросът към участника в „Последният печели“ е „Кой шахматист има еврейски корени, което не му пречи да се изказва остро срещу евреите?“. Един от участниците предположи, че е Боби Фишер още преди да чуе финала на въпроса. Веднага след това Горанов цитира т.нар. изказване на Фишер, отнасящо се до евреите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране