27.07.2021 | 16:57
Бойко Рашков даде Гешев на прокурор
Сигналът е изпратен до Националната следствена служба. Борислав Сарафов отказа да се занимава с него и го препрати до спецпрокуратурата

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков е изпратил част от сигнала си срещу главния прокурор Иван Гешев до зам.-главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

„Днес изпратих част от материала, които министър Янаки Стоилов внесе във Висшия съдебен съвет. Беше отказано този материал да бъде разгледан по същество от ВСС. Отделих част от него, отнасящ се до незаконосъобразно публикуване в публичното пространство на материали, придобити чрез прилагане СРС, и материали, установени при разследването на определени случаи. Според мен има основание с този въпрос да се занимае следствената служба. Надявам се, че там ще проведат разследване и да се отговори на въпроса дали става въпрос за извършено престъпление от главния прокурор, или не. А ако се даде отрицателен отговор – какви ще са мотивите за това“, каза Рашков пред репортери.

„Много често напомням, че по два закона в нашата страна е забранено разгласяването на данни, събрани чрез СРС. Гаранция, че това няма да си позовали никой, представляващ инкриминирането на това деяние в разпоредбата на чл. 145 а от НК“, уточни министърът. Той допълни, че сред опонентите на този въпрос има включително членове на ВСС. „Те гледат на въпроса от ъгъла на защита на главния прокурор Иван Гешев, както и няколко представители на прокуратурата – окръжния прокурор на Плевен, ръководителят на Специализираната прокуратура“, каза ще Бойко Рашков.

Той даде пример с осъден във Варненския апелативен, с което лице е признато за виновно точно за разгласяване на СРС: „Струва ми се странно, че в единия случай лицето е извършено престъпление, а сега, според някои от колегите на ВСС, няма такова нещо и не може да се започне досъдебно разследване. В близките дни, седмици и месеци, ще очакваме с нетърпение решението на прокуратурата по този казус. Дали ще може всеки прокурор, на когото се възложи случаят, ако въобще се, да прояви кураж и да образува досъдебно производство и да започне разследване срещу главния прокурор.“

Рашков поясни, че в сигнала има включен абзац с публикувана кореспонденция от мобилни устройства между различни лица, която е подредена специално, за да се внуши на обществото, а и да убеди орган на съдебната власт, се е случила така, „както на Иван Гешев му се иска“.

Вътрешният министър каза, че не е получавал покана да бъде министър в редовен кабинет. „Зависи при какви условия и кой ми предложи“, отбеляза той и допълни, че не са му отправяни предложения и за посланическо място.

След изявлението на министъра от Националната следствена служба съобщиха, че постъпилата при тях информация е от компетентността на Специализираната прокуратура и съответно сигналът е препратен до сепцпрокуратурата. „Националната следствена служба няма правомощия да образува досъдебни производства. Преценката за наличието на основания за образуване на досъдебни производства е единствено и само в компетентността на прокурор“, посочват от НСлС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране