28.02.2023 | 11:18
Болен адвокат отложи делото срещу Копейкин
Делото срещу Костадин Костадинов е за всяване на паника

Софийският районен съд не успя да разгледа и да приключи делото за всяване на паника срещу лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Причина за отлагането стана изтърканият трик с болния адвокат на „възрожденеца“. Костадинов също не се яви, като в молбата за отлагане на адвоката му беше посочено, че той държи процесът да се разгледа в присъствието на защитника.

Така свидетелят, който се яви вчера, се беше разходил напразно до съда. В залата не дойде представител на прокуратурата.

В края на март 2020 г. прокуратурата съобщи, че е привлякла Костадинов към наказателна отговорност за това, че в тв предаване е твърдял, че въведените мерки срещу ковид пандемията са „пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите“. „Освен това лицето отправило заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ с думите: „Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено“, обяви прокуратурата. И наложи на Костадинов 20 000 лв. гаранция.

Делото беше спряно след 14 ноември 2021 г. в 47-ото Народно събрание. През декември същата година Костадинов обяви, че се отказва от имунитета си, за да може делото да продължи, защото той не се страхува от „организираната престъпна група, известна като Главна прокуратура“. Депутатът обаче може да се откаже от имунитета си само ако той бъде поискан от главния прокурор. В случая с Костадинов това не се случи нито в рамките на 47-ото Народно събрание, нито в 48-ото НС, където той отново влезе. А след броени дни, когато започне поредната предизборна кампания, лидерът на „Възраждане“ отново ще се сдобие със защита, този пък като кандидат-депутат.

По същия начин в прокурорско безвремие затъна и дело срещу депутата от „Възраждане“ Иво Русчев. Наскоро от Софийската районна прокуратура казаха за „Сега“, че разследването продължава. Ако Русчев стане кандидат-депутат обаче, то също ще спре.

Междувременно по Закона за достъп до обществена информация гражданският активист Николай Неделчев е попитал районния прокурор на София Невена Зартова кой е наблюдаващият прокурор по делото срещу Костадинов и дали е задвижил процедурата по искане на имунитета му през главния прокурор.

Зартова изобщо не е отговорила на заявлението за достъп до обществена информация, затова Неделчев ще заведе дело, каза той пред „Сега“. Съдът винаги отменя мълчаливите откази. Така че Зартова ще бъде задължена да отговори, било то и с отказ да предостави информация, който също подлежи на съдебен контрол.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране