16.02.2021 | 10:45
Болница „Лозенец“ източила милиони от касата с фалшиви диагнози
Любомир Спасов казва лаконично: "За болницата такъв въпрос не съществува, пожелавам ви успех!"

Близо 100 пациенти, преминали през болница „Лозенец“ само за профилактичен преглед, са записани като лежащо болни с тежки диагнози, за което лечебното заведение е получавало големи суми от НЗОК. За нарушенията, по които тече проверка, показа разследване на предаването „Алтернативата“ по TV 1.

Става дума за отчитане на фалшиви хоспитализации на лица, преминали на профилактични прегледи през болницата по линия на частен застраховател, с който работодателите им имат сключен договор.

Профилактичните прегледи са проведени през ноември и декември миналата година, а малко след това хората са отчетени пред НЗОК като хоспитализирани „по спешност“ с диагноза „Емболия и тромбоза на долните крайници“. Става въпрос за предимно млади хора, при които профилактичните прегледи не са показали нищо обезпокоително и никой от тях не е лежал действително в болница. Просто болницата е използвала личните им данни от проведените профилактични прегледи, за да ги отчете като лекувани пред НЗОК. В рамките на 1 месец болница „Лозенец“ е лекувала със 140 души повече с тази диагноза от предходния месец, което само по себе си е подозрително. Стойността на пътеката е 3671 лв. и така от фиктивните болни болницата е източила около 400 хил. лева от здравната каса, става ясно от разследването.

Потърсен за коментар директорът на болницата проф. Любомир Спасов казва лаконично: „За болницата такъв въпрос не съществува, пожелавам ви успех!“.

Застрахователят, по чиято линия хората са отишли на профилактични прегледи в „Лозенец“, също е отказал коментар по случая. От Министерството на здравеопазването, което вече е принципал на бившата правителствена болница, също не вземат отношение по казуса, въпреки че в правомощията на министъра е да смени директора за подобна злоупотреба.

От Националната здравноосигурителна каса са назначили проверка по случая и са установили нарушения, но са предали резултатите от проверката на прокуратурата, която разследва случая.

Всяка НЗОК налага на болниците около 10 млн. лв. санкции заради различни засечени нарушения, включително надписване на фиктивни пациенти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране