03.05.2015 | 10:39
Болница плаща 50 бона за сбъркана операция
Пострадалият Красимир: Казаха ми да се радвам, че не съм с памперси

Пациент осъди болница заради сгрешена операция, вследствие на която левият му крак е със сериозно увреждане. УМБАЛ „Царица Йоан-на-ИСУЛ„ ще трябва да изплати 50 000 лева обезщетение на Красимир Боев поради неправилно лечение на дискова херния, научи „Телеграф”.

Делото срещу лечебницата се води вече близо четири години. Софийски апелативен съд обаче потвърди решението на колегите си от градския съд, с което болницата ще трябва да заплати компенсация на пациента, съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Магистратите са категорични, че проведеното лечение не е отговаряло на медицинските стандарти, както и че медиците не са направили нужните изследвания, заради което операцията е извършена на погрешно място -объркано е нивото на дисковата херния. Прерязани са нервните коренчета, в резултат на което пациентът вече е с трайна сетивна и двигателна увреда на левия си крак, се посочва още в решението им.

Злополучната интервенция е станала през септември 2011 г., когато Красимир постъпва в ИСУЛ за операция на дискова херния. Въпреки че преди това настоява да му бъде извършен ядрено-магнитен резонанс, както и самата операция да се заснеме, това не се случва. Когато се събужда, мъжът усеща, че има сериозен проблем с левия си крак, който се задълбочава.

Явно усетили, че нещо не е наред с пациента, медиците го връщат на операционната маса след седмица. Резултатът обаче е още по-лош. „Кракът ми просто го нямаше, не го чувствах изобщо, спомня си Красимир. Въпреки това той бива изпратен у дома, а лекарите го успокояват, че усещанията с крака му са нормална реакция след проведената втора хирургическа интервенция. След като Красимир се влошава дотолкова, че не може да стъпва, потърсва мнение и от специалисти от ВМА и „Иван Рилски”, където се подлага на трета операция, след която има леко подобрение. За съжаление и досега мъжът куца и не може да контролира стъпалото на крака си. От ИСУЛ се въздържаха от коментар с обяснението, че все още нямат връчено решение на съдада.

Пострадалият Красимир: Казаха ми да се радвам, че не съм с памперси

„До ден днешен нямам обяснение не само за станалото, но и за последващата реакция на лекарите”, коментира Красимир пред „Телеграф”. Допълва, че всеки, дори и най-добрият специалист може да сгреши, но е длъжен най-малкото да се извини. Вместо извинение сгафилият медик му казва да се радва, че се разминал с това, защото заради прекъсването на нервните окончания е могъл да страда и от безконтролна дефекация и да се принуди да ходи до живот с памперси.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране