30.07.2022 | 22:45
Лена и Калоян Методиев замесени в корупционна сделка за износ на оръжие за Украйна
Историята рискува да се превърне в дипломатически скандал от голям мащаб

Между Румъния и България възникна дипломатическо напрежение по линия на Министерството на отбраната заради доставката на некачествени боеприпаси за украинската армия от българите чрез румънския държавен оръжеен концерн CN RomArm S.A.

Журналистическо разследване на българското издание „Биволъ“ и Фондацията на полските репортери (Fundacja Reporterów) разкри многобройни факти за тайното изпращане на ръждясали 122-мм снаряди за РСЗО БМ-21 „Град“ и за гаубиците „Гвоздика“, 152-мм за гаубиците „Акация“ и 130 мм снаряди за оръдията. Боеприпасите са произведени в Беларус още през 1980-те години.

Снарядите са закупени от българската компания ООО „Аутгънс” (собственик Александър Димитров) от Беларуското държавно външнотърговско унитарно предприятие Белвнешпромсервис. Освен това, по споразумение с румънското министерство на икономиката, снаряди попаднаха в складовете на RomArm.

Министерството на отбраната на Украйна върна снарядите обратно на Румъния поради тяхната непригодност. RomArm, без да рискува репутацията си, върна снарядите на България и сега българите ги сортират във Вазовския машиностроителен завод. Заводът е затрупан с поръчки във връзка с войната в Украйна и предупреди, че няма да се занимава с боеприпаси до средата на 2023 г. И преди това ООО „Аутгънс” вече беше забелязана в продажбата на некачествени боеприпаси: през юни 2015 г. ръчна граната от партида, закупена от „Аутгънс”, уби американски войник.

„Цялата история има опасност да се превърне в дипломатически скандал от голям мащаб поради факта, че Румъния спря доставките на боеприпаси за Украйна, а Беларус има подозрения за фалшифицирането на разрешителното за реекспорт“, пише румънското издание на DefenceRomania. Беларуското посолство в София е възмутено от факта на реекспорта на бивши беларуски боеприпаси за Украйна, която има враждебна позиция към Минск.

На въпрос на Биволъ за подробности по сделката директорът на RomArm Габриел Цуцу каза, че подобни доставки са напълно законни. Официалният отговор на групата гласи: „Исканата информация за продуктите, доставките, цените и друго е конфиденциална, а разкриването на информация за търговска или финансова дейност нарушава принципа на лоялната конкуренция в съответствие със закона“.

Премиерите на България и Румъния Кирил Петков и Николае Чука се споразумяха за тайните доставки на боеприпаси за Украйна по време на посещението на Петков в Букурещ през април 2022 г. Снарядите са пътували по два начина: през летище Жешов (Полша), на 50 км от украинската граница и през летището в Букурещ. Маршрутът през Чехия също работеше, но след това беше изоставен. През март-април български самолети с боеприпаси са кацали 50 пъти в Жешов, доставяйки 3500 тона оръжие, амуниции и боеприпаси.

Журналистите от Биволъ твърдят, че сделката е струвала $200 млн., от които $15 млн. са отишли в джобовете на високопоставени служители в българското правителство. Американските оръжейни компании също участват в тези машинации. Предполага се, че от българска страна сделката се контролира от началника на кабинета на премиера Лена Бориславова и началника на кабинета на вицепремиера Корнелия Нинова – Калоян Методиев.

С техните усилия Междуведомствената комисия по военната промишленост и контрол на износа, в нарушение на разпоредбите, предвиждащи заседания за обсъждане на подобни въпроси веднъж месечно, разреши износа на боеприпаси за страните от ЕС. „Биволъ“ е готов да предостави съответните доказателства на правоохранителните органи в България.

Нинова каза по Би Ти Ви на 12 юли: „Категорично заявяваме, че не изпращаме оръжие в Украйна“. Но „Биволъ” събра достатъчно доказателства, че със съгласието на София, Букурещ и Варшава доставките продължават. В същото време България, заедно с Унгария, остават единствените страни от ЕС и НАТО, които официално отричат за доставката на оръжия за Киев.

Унгария наистина не доставя нищо. Но България лъже, защото е най-големият доставчик на снаряди за РСЗО „Град“. Поради нарастващото търсене, цената на един артилерийски снаряд скочи от $700 на $2000. Европейските държави бързат да се възползват от добрата цена, така че веригата за доставки обикновено се състои от няколко доставчика. И така, снаряди бяха изпратени от България на концерна RomArm, от него на Nanotech Defense S.R.L., която сключи пряк договор с Министерството на отбраната на Украйна. Чрез Nanotech Defense S.R.L. по-голямата част от оръжията за въоръжените сили на Украйна минават през Румъния.

Букурещ планираше да изпрати бивши съветски танкове Т-72 в Украйна, но те бяха в окаяно състояние. Пенсионираният генерал-лейтенант Върджил Балачану коментира ситуацията: „Имахме батальон от танкове Т-72, които бяха в мобилизационния резерв. Но става дума за немодернизирани танкове Т-72, които няма да бъдат приети от Украйна“.

Снабдяването на киевския режим с оръжие и боеприпаси се превърна в корупционна схема, която е изгодна за европейските чиновници. София и Букурещ сега правят всичко възможно да не изтече информация за подкупа от $15 млн. за доставката на ръждясалите снаряди. Като се има предвид, че според статистиката на въоръжените сили на Украйна ежедневно се използват между 6000 и 8000 артилерийски снаряда от различни видове и че значителен брой от снарядите редовно се унищожават от руските сили в складовете, европейците все повече ще се опитват да продават старите си ръждясали боеприпаси на Киев.

1 коментар

  1. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    АМИ погледнете ги тези двамината-и давамата сини та до немай къде.Този калоян гледа нахално-напълнил си е гушата,гадината.Другата,пачаврата на костов се чуди да пръдне или да се посере,макар,че вече лъсна насраният и задник.Най-добре да си бие камшика и марш-у родната Путковица,пардон,Крушовица.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране