26.09.2023 | 11:58
Борисов атакува Васил Терзиев: Срастването на ДС, властта и парите е много опасно
Ако ПП-ДБ не подкрепят Хекимян на балотажа, да си търсят от друг подкрепа в парламента, обяви водачът на ГЕРБ

Водачът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли спекулациите, че подарява на ПП-ДБ изборната победа в София, като издига за кандидат-кмет чуждия на политическото поприще Антон Хекимян.  „Няма да подарявам на никого нищо. С такава кандидатура, с широка периферия, аз мисля, че ГЕРБ има реални шансове. Със строго партийна кандидатура мисля, че щяхме да се ограничим само с твърдото ядро“, обясни Борисов замисъла, който стои зад избора на журналиста. За претендента на ПП-ДБ Васил Терзиев, който е основен опонент на Хекимян, предупреди, че „срастването на ДС, властта и парите е много опасно“.

Той отрече, че професията на Хекимян и липсата му на политически и управленски опит имат някаква роля. Борисов напомни, че като кандидат за столичен кмет през 2005 г., той самият е дошъл от МВР, а и всички други кандидати тогава са идвали от различни поприща. „Единственият с опит беше Минко Герджиков и никой не го избра“, посочи той.

Според герберския водач Хекимян се вписва в профила, търсен от партията му, който той описа така: „нестандартен, ведър, умен, отворен, познаващ политическата ситуация, умеещ да работи в екип.“ „Шансовете му са огромни, защото има много мощен екип – едни от най-добрите ИТ специалисти, юристи, хора практици“, смята Борисов. И даже прогнозира, че претендентът му може да спечели още на първи тур.

Борисов пренебрежително отхвърли думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че Хекимян е играл ролята на „лична къртица на ГЕРБ“ в телевизия bTV, където доскоро работеше. „Никой не е работил толкова срещу ГЕРБ, колкото тези телевизии. Да ви напомня ли протестите, които г-н Божков (бизнесменът Васил Божков – бел.ред.) каза, че е управлявал и финансирал? Кой беше водещият отпред с микрофоните? Айде стига“, раздразнено коментира водачът на герберите.

Така даде да се разбере, че няма да обясни кога се е изградило толкова значимо доверие между него и бившия шеф на новините в bTV, за да го издигне за кмет на столицата.

Борисов очаква Хекимян да стигне безпроблемно до втори тур. Той даже предупреди ПП-ДБ, че очаква подкрепа от тях тогава – като така предпостави, че Васил Терзиев дори няма да постигне достатъчно добър резултат за балотаж.

Двете формации са партньори в общото правителство „Денков-Габриел“, но за местните избори са съперници. Тази сутрин Борисов обясни пред журналисти в парламента, че го е притеснило изказване на съпредседателя на ПП-ДБ Асен Василев, че десницата няма да подкрепи кандидата на ГЕРБ. „А кого ще подкрепят – Възраждане, БСП? Ако е така, в парламента от кого ще очакват подкрепа, след като нас няма да ни подкрепят?“, попита Борисов.

По думите му, той е указал на хората си да застанат зад ПП-ДБ на евентуалния балотаж, защото „те са наши некоалиционни партньори“, както се изрази. И заплаши: „Ако подкрепят тези партии, които казах („Възраждане“ и БСП – бел.ред.), след изборите ще си търсят подкрепа от тях.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране