13.06.2015 | 10:32
Борисов е изключително непредвидим играч
Когато София говори твърдо за Русия, това е по-скоро от някоя обида, пише "Форин афеърс"

Бойко Борисов, премиер и лидер на ценстристката и популистка консервативна партия ГЕРБ, е изключително непредвидим играч. В първия си мандат през 2009-2013г. той се опитваше да балансира между Русия и Запада, за да не отблъсне някоя от двете страни. Сега изглежда играе същата игра.

Това пише Дариуш Калан  в коментар за популярното американско списание за международни отношения “Форин афеърс”.

Статията е посветена на позицията на България в кризата между Москва и Запада. Авторът посочва необичайно твърдите за българската политика изявления на президента Росен Плевнелиев, както и позицията на външния министър Даниел Митов и министъра на отбраната Николай Ненчев. Но, разяснява за читателите си Калан, премиерът веднага тушира действията на министрите си, “защото те може да дестабилизарт правителството му, включващо Алтернатива за България (АБВ), масово възприемана като проруска партия”.

В статията се обясняват не само проруските настроения в общестгвото, но и голямата степен, в която страната зависи от руската енергетика и туристи, както и че единствената рафинерия и голям вносител в бюджета също е руска собственост.

Друг фактор е слабата позиция на България в ЕС – 8 години след приемането, тя изостава от другите новаци, създава проблеми, стои на дъното на индексите по възприятие за корупция и свобода на медиите.

Затова не е изненадващо, че София следва умерена позиция в ЕС по Украйна, за да не се самоизолира още повече. Иначе казано, когато София говори твърдо за Русия, това няма много общо със стабилността на Украйна, а е по-скоро комбинация от някоя обида, отправена от Москва, и окуражителни жестове на Запада, продължава авторът.

Калан смята, че ако кризата в Украйна се задълбочи, Бойко Борисов може да се принуди да заеме по-твърда позиция. Изглежда в София най-после разбраха, че зависимостта от Русия не е модел за устойчиво развитие и руската агресия срещу Украйна е пряка заплаха за сигурността. Това е убеждение, което изглежда се споделя не само от консервативния управляващ елит, а и от българите – проучване на “Алфа Рисърч” показа неотдавна, че над 70% от анкетираните предпочитат Брюксел пред Москва. Ако България е смятана за Троянски кон в ЕС, той не е много ефективен, допълва “Форин афеърс”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране