21.04.2021 | 21:29
Борисов е опоскал целия бюджет. В хазната няма нищо
Лидерът на ГЕРБ е патологичен лъжец в тежко състояние, категоричен е Иво Мирчев
Бойко Борисов е патологичен лъжец в тежко състояние. Опоскал е целият бюджет. В хазната няма нищо. Фискалният резерв беше 13 милиарда, от тях грубо могат да се ползват 6. Останалите са неприкосновени. Шестте ги няма, изхарчени са. За какво – трябва да каже правителството. Следващо правителство ще се срещне със страхотни проблеми. Ако има трето завъртане на рулетката, ще се сблъскаме с политическия Франкенщайн на 2021 г. Това ще е по-зле и от кабинета на Беров.

Това заяви в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев.

Той бе категоричен – ремонтът на тунела „Витиня“ е един от ярките примери за модела на управление на Борисов и корупционните практики, станали неизменна част от него.

„Това е типична схема, при която фирми на ГЕРБ и ДПС са от началото до края. Работата е свършена от четвъртия или петия подизпълнител по проекта. Това правят ГЕРБ – взимат обществена поръчка, четвърта фиктивна фирма евентуално върши работата, всички останали са комисионери. Всичко си разпределят котараците на Бойко”, посочи Мирчев.

„Борисов е патологичен лъжец в тежко състояние. Ние не отидохме на „Росенец“ на 11 юли, а седмици преди това бяхме на бариерата и не ни пуснаха. Тогава започнахме да разглеждаме казуса. Отидохме и видяхме, че ГЕРБ бяха подготвили тази постановка. Терзийски бе на място, ръководеше цялата операция. Целта на ГЕРБ бе да се предизвика етническо напрежение“, коментира още Мирчев.

Депутатът от „Демократична България“ коментира и днешните твърдения на финансовия министър Кирил Ананев, който бе изслушан от депутатите.

„Борисов е опоскал целия бюджет. В хазната няма нищо. Фискалният резерв беше 13 милиарда, от тях грубо могат да се ползват 6. Останалите са неприкосновени. Шестте ги няма, изхарчени са. За какво – трябва да каже правителството. Това е “Турски поток”, парите за АМ “Хемус”, за обществени поръчки. Това са парите по целия корупционен модел на Борисов. Ако има разумно отношение към бюджета, не е застрашен фискалния резерв. Проблемът е, че правителството няма свободни пари в момента. Няма пари в бюджета. Фискалният резерв – нещото, на което държавата трябва да разчита, е в лимита, който не може да бъде докоснат“, заяви Мирчев.

По думите му следващо правителство ще се срещне със страхотни проблеми. Причината – приключването на първото тримесечие от годината с дефицит в бюджета.  „Това е знаково. Означава, че следващото тримесечие вероятността за сериозно подобрение е малка. Това значи тежка 2021 г. за правителството и за нас, хората“, посочи Мирчев.

Депутатът определи Плана за възстановяване и устойчивост, изготвен от ГЕРБ, който трябва да докара в страната ни милиарди от Брюксел, като „План на стиропора и асфалта за близките до Борисов и Доган“. Мирчев обаче успокои – има време той да бъде поправен, а парите ще тръгнат. Въпросът е как ще бъдат изхарчени – дали както досега, или ще бъдат инвестирани в икономиката.

„Контравариантите са ИНТ да състави правителство по умен начин и да се обърне към всички за подкрепа. Песимист съм. Сценарият за предсрочни избори изглежда вероятен, но не съм сигурен, че това е непременно лошо за България. Хората имаха нужда да видят хората в това състояние, да видят, че царят е гол“, отсече Мирчев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране