11.06.2021 | 16:22
Борисов губи власт заради санкциите на САЩ
Бившият премиер се опитва да спаси политическия си живот, въпреки че вече отстъпва на заден план

Когато миналата седмица САЩ наложиха санкции срещу двама български бизнесмени, един служител на разузнаването и над 60 компании, Христо Иванов, председател на опозиционната партия “Да, България!”, приветства това като “приятелски жест“ от страна на Вашингтон.

С това той има предвид американската реакция – най-мащабната, която някога е била предприемана в България с използване на така наречените правомощия на закона “Магнитски“. Това се случва само шест седмици преди страната да проведе парламентарни избори, на които Бойко Борисов ще се бори да спаси политическия си живот на фона на острата обществена реакция.

Опозиционните политици и анализатори заявиха, че ходът на САЩ също така ще бъде възприет от българите като упрек към ЕС заради бездействието срещу корупцията в собствения му двор.

Борисов, който е непоколебим съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, бе министър-председател на България в продължение на 12 години с няколко кратки прекъсвания. Критиците казват, че той е в центъра на десетилетие, доминирано от корупция, шуробаджанащина и лоши икономически показатели.

Миналата година се появиха снимки с пистолет върху нощното шкафче на тогавашния премиер и пачки от банкноти по 500 евро. Борисов призна, че притежава пистолет, но каза, че фотографиите са фалшифицирани.

Общественият гняв, който последва и доведе до пет месеца протести миналата година, наскоро подкопа подкрепата за партия ГЕРБ на Борисов. Тя не успя да сформира правителство след изборите през април, въпреки че все още е на първо място в анкетите за обществени нагласи. Оттук следват новите избори, които ще се проведат на11 юли.

Дълго време Борисов се появяваше като “непоклатима структура“ в българската политика, каза Иванов, “използвайки натиск и страх, за да даде на всички да разберат къде е съсредоточена силата“. Но американските санкции “допринесоха към възприятието, че Борисов губи влиянието си“.

Американската хазна наложи санкции на трима души: Васил Божков, хазартен магнат в изгнание, който се радваше на  благоволение под формата на лесни лицензи и данъчни облекчения, преди да бъде разследван за подкуп; Делян Пеевски, бивш депутат, бизнесмен и медиен магнат; и Илко Желязков, заместник-председателят на бюрото за контрол на СРС. Активите им са замразени от американската финансова система и институциите, свързани с нея.

Божков е използвал подкуп, за да “създаде канал, чрез който руски политически лидери да оказват влияние на българските държавни служители“, каза Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC​). Според български анализатори обаче основната цел на Вашингтон е Пеевски, разглеждан като упражняващ контрол над държавата под управлението на Борисов.

Отделно от това Държавният департамент на САЩ заяви миналата седмица, че Пеевски е използвал Желязков като “посредник и съучастник за разпространение на влияние и плащане на подкупи, за да се предпази от обществения контрол и да упражни влияние върху ключови институции и сектори в българското общество“. Преди да продаде голяма част по-рано тази година, Пеевски изгради медийна империя, която контролира 80% от националните вестници и частен телевизионен канал, което му даде огромна власт да създава или разбива репутации.

Пеевски не можа да бъде намерен за коментар, но след американските санкции, излезе с изявление, че “не е участвал в корупционни дейности и изброените причини за наложените санкции не посочват нито един истински факт“.

След обявяването на американските санкции Борисов се дистанцира от Пеевски, заявявайки, че го познава само като депутат. Но едва ли е успял да убеди много българи. На пресконференция миналата седмица Борисов каза: “Отдавна изясних отношенията си с Пеевски и те са само политически. Нямаме нито компании, нито общ бизнес. Не сме получили и стотинка от Божков“.

Служебното правителство на България вече разследва твърденията, че най-малко 32-ма политици от партии, противници на Борисов, включително настоящият служебен премиер, са били подслушвани в навечерието на изборите през април от шпионската агенция, оглавявана от Желязков, който разследващ на OFAC описва като “фронтмена“ на Пеевски.

Боряна Димитрова, управител на Alpha Research, заяви, че е твърде рано да се каже как американските санкции ще повлияят на изборите през следващия месец. Има битка на тълкуванията, защото Божков, бе изправен пред съдебно преследване от правителството на Борисов и имаше връзки с партии, опозиционни на бившия премиер. Димитрова обаче заяви, че “санкциите ще насърчат и мотивират“ реформаторските сили, като Борисов “вече отстъпва на заден план“.

Димитър Бечев, сътрудник в Института за хуманитарни науки във Виена, заяви, че Борисов е избегнал по-задълбочен контрол от страна на ЕС, защото стратегията му е била да не вдига много шум в Брюксел и “никога да не работи с другите източни правителства, за да не си навлече неприятности“. Предполага се, че България е обект на специален мониторинг на ЕС за корупцията. През 2014 г. Брюксел стана толкова загрижен за подкупите, че временно спря помощите от ЕС. Но механизмът за наблюдение отпадна напълно“, каза Бечев.

Весела Чернева от Европейския съвет за външни отношения в София заяви, че сега ЕС е задължен да изпрати ясно послание, че вече няма да си затваря очите за корупцията в България. “Това е вредно за българското общество. Честно казано, това не е добре за европейското сближаване. Забавя икономическото развитие на България. Пропуснали сме хиляди възможности през последните 10 години“, каза тя.

„Файненшъл таймс“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране