11.02.2023 | 21:50
Борисов и Гешев се наМагнитизираха
Лидерът на ГЕРБ и главният прокурор са естественото продължение при следващи санкции

Вниманието на всички вчера бе съсредоточено върху новите имена, които САЩ санкционираха за корупция по закона „Магнитски“. Но голямата новина е в двете имена, които директно се визираха, макар и да не бяха назовани – лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев. И въпросът вече е не дали, а кога те ще попаднат в списъка. Самите те също осъзнават, че обръчът се затяга. Затова се опитаха почти комично да изкарат критиките – похвали. Логиката на събитията обаче доказва старата максима, че великите сили забавят, но не забравят.

Не може да не прави впечатление, че малка България се превръща в една от най-санкционираните държави в света. В ЕС даже държим безапелационното първо място – 8 от 9 санкционирани по „Магнитски“ лица са българи.

Засилва се и усещането, че колкото и българските власти да се опитат да заровят най-шумния корупционен скандал от последните години – за подкупите, раздавани от хазартния бос Васил Божков, признанията на установилия се в Дубай бизнесмен вероятно ще се превърнат в пламъчето, което ще взриви мирното съвместно съществуване на окопалите се във властта сили. Неслучайно те залягат във втори пакет санкции от САЩ. И ако в първите санкции се говореше просто за „един партиен лидер“, който само прокуратурата и ГЕРБ не разпознаха, то сега дори и за тях

няма съмнение срещу кого е насочен ударът.

Борисов няма как да се разграничи от Горанов, който беше финансов министър в два кабинета на ГЕРБ. И макар да не беше в листите на партията за последните няколко вота, Горанов бе основен говорител по икономически и финансови теми. На статута му не попречиха дори скандалите, в които редовно се забъркваше – от апартамента, в който живее вече години наред безплатно, а е собственост на едър бизнесмен, през опита да премине границата с краден джип, до шумния арест заедно с Борисов и пиарката Севделина Арнаудова. Въпреки множеството смущаващи факти, прокуратурата все успяваше да го оневини. Което се върна като бумеранг, защото САЩ посочиха всичко това като ярък пример за политическа корупция.

Санкциите този път изглеждат специално проектирани, за да поставят главния прокурор Иван Гешев в много неудобна ситуация. Първите бяха опаковани в общи фрази. Прокуратурата използва това, за да имитира дейност – уж проверява, уж чака някакви допълнителни данни от САЩ, но в крайна сметка нищо не направи срещу санкционираните по първия списък „Магнитски“ – нито срещу Делян Пеевски, нито срещу Илко Желязков. Делата срещу Васил Божков така и не са приключени. В новата порция санкции обаче има директни твърдения за взети подкупи, прехвърлени пари в офшорни сметки и т.н. Назовават се конкретни суми и конкретни сделки. Към санкциите срещу Божков, Пеевски и Желязков се присъединява и Великобритания. Всичко това поставя прокуратурата в коренно различно положение. Не че не може да продължи да се прави на щраус и да казва на черното – бяло. Но много по-вероятно е да се задейства, ако главният прокурор Иван Гешев иска да се измъкне от незавидното положение, в което сам се постави. Сега прокуратурата много по-трудно ще избяга от отговорност. И

ще трябва да направи нещо срещу кукловодите си,

част от които се оказаха санкционирани лица.

Затова заканата на Борисов, че този път няма да се откаже от депутатското си място не е свързана толкова с желанието му да ръководи депутатите си пряко, колкото с имунитета срещу наказателно преследване, който ще получи като народен представител. Все пак на 21 януари Гешев обеща до месец-месец и нещо да приключат разследванията за кюлчетата и „Барселонагейт“, в които е замесено името на Борисов. Клетвите на лидера на ГЕРБ, че в новия парламент депутатите му ще подкрепят законопроекта за разследване на главния прокурор, дори да имат резерви към него, също наливат масло в огъня. Да не забравяме и призивите на конгресмена Уорън Дейвидсън Гешев да е следващият санкциониран по „Магнитски“ заради саботирането на борбата с корупцията.

Любопитно съвпадение е, че както предишните санкции, така тези идват точно 2 месеца преди изборите. Така САЩ вдигат предупредителен картон, без да се намесват директно във вота. Затова може да разглеждаме

санкциите като геополитическо послание към ГЕРБ

– да си скъса най-после опашката и да престане да обслужва руските интереси, имитирайки евроатлантизъм.

В този контекст трябва да се разглеждат и останалите санкционирани по „Магнитски“ – бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров, председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов и бившите директори на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Хр. Николов и Иван Генов. Всички те са членове или коалиционни партньори на партията, която най-яростно защитава интересите на Русия у нас. А след началото на руската агресия в Украйна България се явява граница на източния фронт на НАТО. Още при встъпването си като президент Джо Байдън даде ясно да се разбере, че възприема борбата с корупцията на Балканите като инвестиция в националната сигурност на САЩ. Вашингтон няма да допусне корумпирани в България да застрашават нито Алианса, нито очаквания внос на военно оборудване за модернизацията на българската армия. „Магнитски“ не е единственият механизъм, по който САЩ могат да въздействат, но със сигурност е с най-видими политически последствия. Борисов и Гешев са напълно наясно с това.

Доротея Дачкова, Сега

1 коментар

  1. Психодесен каза:

    Краварите не са свикнали да делят прислугата си с друг. Двата милиарда дадени авансово от Борисов на САЩ му осигуриха единствено унизителна, краткотрайна среща с Тръмп, но не и индулгенция за игрите му.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране