23.06.2022 | 15:46
Борисов иска „евроатлантическа коалиция“ с ПП, ДБ и ДПС
Според него правителството "Петков" е паднало не заради внесения от ГЕРБ вот на недоверие, а заради разпада на коалицията

Ден след като ГЕРБ, в отбор с ДПС, ИТН и „Възраждане“, свали правителството на Кирил Петков, Бойко Борисов предложи всички евроатлантически партии в парламента да седнат и да се разберат. Той призова съгласието да бъде постигнато чрез връщането към предизборните програми.

В помирителен тон и без присъщата му агресия, Борисов каза, че ГЕРБ може да работи с всяка една партия, която е за влизане на България е еврозоната, която е на страната на Украйна, подкрепя членството в НАТО и ЕС, както и да работи за пълна диверсификация на доставките на газ и петрол. Лидерът на ГЕРБ не спомена поименно нито една партия, но три формации изпълняват тези условия – настоящият му партньор ДПС, както и „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, които са част от сегашното управление.

„Винаги може да се намери формула по тези основни задачи, съдебна система, реформи истински… Да седнат и да говорят компетентните хора от всяка една партия и да ги решат“, каза Борисов.

Според него правителството „Петков“ е паднало не заради внесения от ГЕРБ вот на недоверие, а заради разпада на коалицията и арогантността на досегашните управляващи.

„ГЕРБ не е в изолация, ПП изпадна в изолация“, каза Борисов и допълни: „Този вот мина, защото самата управляваща коалиция се счупи“. Тази му оценка е вярна само по отношение на разпада на коалицията след напускането на „Има такъв народ“. Факт е обаче, че ГЕРБ от месеци се заканваха да внесат вот на недоверие, но направиха това едва след като лидерът на ИТН реши да сложи край на правителството. Съобщавайки за внасянето на вота, депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев каза, че едни нови избори са по-малко лошото решение, отколкото да остане сегашният кабинет.

Борисов не пропусна да напомни, че „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са в коалиция с русофилска партия като БСП.

„Самата г-жа Нинова е казвала, че Русия е приятелска държава, сиреч Митрофанова е нейна приятелка. А сега Петков казва, че Митрофанова е свалила г-жа Нинова“, продължи с разбора Борисов.

Той обяви, че ГЕРБ ще подкрепи предложените от сегашното правителство в оставка актуализация на бюджета и увеличение на пенсиите, дори и това да „счупи“ държавните финанси. Тази заявка на ГЕРБ е повече от странна, тъй като внесеният вот на недоверие бе именно за „провал във финансово икономическата политика“.

Бившият премиер се измъкна с обяснението, че щели да подкрепят, за да нямало после спекулации срещу партията. „Имаме много забележки по този бюджет, но Изпълнителната комисия на ГЕРБ ви задължава (депутатите), колкото и да е лош този бюджет, внесете за Северна Македония и Албания (вдигане на ветото) и подкрепете бюджета“, призова Борисов.

След като в сряда на няколко пъти нарече Кирил Петков „страхливец“, сега лидерът на ГЕРБ се извини. „Айде стига с квалификации, айде стига с обиди. Кирил Петков не е страхливец, извинявам се за вчерашните думи, той е герой и ние искаме днес да му дадем това основание да станат на крака (на Европейския съвет) и да му ръкопляскат, да не сме ние (българите) тъмния балкански герой и да счупим правителството на Северна Македония“, декларира Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране